my adorable friends

ويقول المثقفون


Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu, sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan, segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman


Makna Kebahagiaan..
Kebahagiaan itu diibaratkan seperti sebatang pohon yang rendang, tempat tumbuhnya adalah jiwa dan perasaan kemanusiaan, ketakwaan kepada Allah adalah merupakan air, udara dan cahaya yang membantu pertumbuhannya
Yusuf al-Qardawi


anda juga ingin mengetahui yang lain?

Related Posts with Thumbnails

Tuesday, June 22, 2010

gajus / cashews nut

gajus / cashews nut /jambu golok / epal mete / caju / 


merupakan pokok berbuah dari keluarga Anacardiaceae adalah tanaman asli dari timur laut Brazil kemudian tersebar ke Goa India dan seterusnya Asia Tenggara dan Afrika
 
pokok ini ditanam untuk mendapatkan bijinya. Biji buah gajus yang digoreng atau dipanggang adalah sejenis makanan ringan yang boleh didapati di pasaran. Ia juga boleh digunakan sebagai hidangan masakan dan kuih.
 Ia mempunyai daun yang lebar dan licin. Pucuknya boleh di makan sebagai ulam ia mempunyai rasa yang kelat sedikit tetapi sedap

Di Goa , India buah gajus di jadikan pure, jus diekstrak dan disimpan untuk fermentasi selama 2-3 hari.  kemudian diproses dan di suling, Minuman yang dihasilkan disebut berawa .
 
Di wilayah selatan Mtwara , Tanzania, gajus (Bibo dalam bahasa Bahasa Swahili ) dikeringkan dan disimpan. kemudian dilarutkan dengan air dan diperam, disuling untuk membuat minuman keras beralkohol tinggi sering disebut dengan nama generik, Gongo.
Di Mozambique,  di kalangan petani yang menanam gajus untuk membuat minuman keras beralkohol tinggi dari jambu yang disebut "agua ardente" (air pembakaran)

antara khasiatnya

Daun gajus boleh dijadikan teh  bagi merawat diarrhoea, ketidakhadaman perut dan sakit perut.  Patinya pula boleh digunakan untuk mandian, manakala kulitnya pula boleh dijadikan sebagai teh untuk merawat penyakit diarrhoea dan dysenteri


Selain daun, bunganya  digunakan bagi merawat batuk dan bijinya boleh digunakan untuk mengatasi asma. Asid anacardic, asid galic, asid salicylic dan rasrcinol yang terdapat dalam bijinya atau jus segera boleh digunakan untuk merawat gastrik dan masalah uterine dan penyakit dropsy (busung). minyak yang terdapat pada kulit bijinya boleh digunakan untuk membuang ketuat dan bintik- bintik pada kulit
 p/s : dulu masa kecil kecil arwah mak selalu masak buah gajus masak lemak kuning sedap sangat buahnya pula i panggang dan di makan panas panas,buahnya lembut,manis dan lemak
dulu dulu pakai dapur kayu..

No comments:

Post a Comment