black currant / Ribes nigrum /
blackcurrant adalah spesies asli berry Ribes berasal dari Eropah tengah dan utara dan Asia bahagian utara
black currant adalah pokok kecil tumbuh 1-2 m tinggi. Daun adalah alternatif, sederhana, 3-5 cm panjang dan luas,bergerigi. Bunganya berdiameter 4-6 mm, dengan lima kemerahan-hijau menjadi kecoklatan kelopak,bunga dihasilkan di tandan 5-10 cm panjang.
bila tidak menghasilkan buah, tanaman terlihat serupa dengan pokok red currant, dibezakan dengan aroma yang kuat dari daun dan batang. Buah black currant merupakan berry yang boleh dimakan diameter 1 cm, sangat gelap dalam warna ungu, hampir hitam, dengan kulit berkilat dan mengandungi beberapa biji padat nutrisi. Sebuah pokok dapat menghasilkan sampai 5 kilo buah semasa musim panas
Ada banyak kultivar blackcurrant, termasuk: Amos Black, Ben Alder, Ben Avon, Ben Connan, Ben Dorain, Ben Gairn, Ben Hope, Ben Lomond, Ben Loyal, Ben More, Ben Sarek, Ben Tirran, Big Ben, Boskoop Giant, Cotswold Cross dan Wellington xxx
kelainan baru sedang dikembangkan terus-menerus untuk meningkatkan toleransi beku, tahan penyakit, tuai secara mesin, kandungan buah yang banyak, kandungan gizi dan rasa buah yang lebih baik
di Finland variati menghasilkan buah hijau, namun dari segi rasa ia lebih manis daripada blackcurrant di mana mereka dipanggil "greencurrants" (viherherukka)
Selama Perang Dunia II, sebahagian besar buah kaya vitamin C, seperti jeruk, menjadi hampir mustahil untuk mendapatkan di Inggeris. Kerana buah blackcurrant merupakan sumber yang kaya vitamin C dan tanaman blackcurrant yang sesuai untuk tumbuh di iklim Inggeris, penanaman blackcurrant didorong oleh kerajaan Inggeris.
Dari tahun 1942 pada, hampir semua tanaman blackcurrant Inggeris dibuat menjadi sirap blackcurrant dan diedar kepada anak-anak bangsa secara percuma , sehingga menimbulkan populariti perasa blackcurrant di Inggeris
Buah black currant memiliki kadar vitamin C luar biasa tinggi (302% dari Nilai Harian pada 100 g, jadual), tahap baik kalium, besi fosforus, dan vitamin B5, dan berbagai nutrisi penting lain
blackcurrant adalah spesies asli berry Ribes berasal dari Eropah tengah dan utara dan Asia bahagian utara
black currant adalah pokok kecil tumbuh 1-2 m tinggi. Daun adalah alternatif, sederhana, 3-5 cm panjang dan luas,bergerigi. Bunganya berdiameter 4-6 mm, dengan lima kemerahan-hijau menjadi kecoklatan kelopak,bunga dihasilkan di tandan 5-10 cm panjang.
bila tidak menghasilkan buah, tanaman terlihat serupa dengan pokok red currant, dibezakan dengan aroma yang kuat dari daun dan batang. Buah black currant merupakan berry yang boleh dimakan diameter 1 cm, sangat gelap dalam warna ungu, hampir hitam, dengan kulit berkilat dan mengandungi beberapa biji padat nutrisi. Sebuah pokok dapat menghasilkan sampai 5 kilo buah semasa musim panas,rasa blackcurrant sangat manis dan tajam
Ada banyak kultivar blackcurrant, termasuk: Amos Black, Ben Alder, Ben Avon, Ben Connan, Ben Dorain, Ben Gairn, Ben Hope, Ben Lomond, Ben Loyal, Ben More, Ben Sarek, Ben Tirran, Big Ben, Boskoop Giant, Cotswold Cross dan Wellington xxx
kelainan baru sedang dikembangkan terus-menerus untuk meningkatkan toleransi beku, tahan penyakit, tuai secara mesin, kandungan buah yang banyak, kandungan gizi dan rasa buah yang lebih baik
di Finland variati menghasilkan buah hijau, namun dari segi rasa ia lebih manis daripada blackcurrant di mana mereka dipanggil "greencurrants" (viherherukka)
Selama Perang Dunia II, sebahagian besar buah kaya vitamin C, seperti jeruk, menjadi hampir mustahil untuk mendapatkan di Inggeris. Kerana buah blackcurrant merupakan sumber yang kaya vitamin C dan tanaman blackcurrant yang sesuai untuk tumbuh di iklim Inggeris, penanaman blackcurrant didorong oleh kerajaan Inggeris.
Dari tahun 1942 pada, hampir semua tanaman blackcurrant Inggeris dibuat menjadi sirap blackcurrant dan diedar kepada anak-anak bangsa secara percuma , sehingga menimbulkan populariti perasa blackcurrant di Inggeris
Di Inggeris, blackcurrant sering dicampur dengan sari untuk membuat minuman yang disebut "Cider dan Black" sedia di pub. Menambahkan sejumlah kecil jus blackcurrant Guinness lebih disukai oleh beberapa orang untuk meningkatkan rasa dari kukuh
blackcurrant juga merupakan bahan utama dalam minuman beralkohol creme de Cassis. Jepun import $ 3.600.000 di blackcurrant New Zealand untuk menggunakan sebagai suplemen diet, makanan ringan, produk makanan berfungsi dan sebagai cepat-beku (IQF) menghasilkan pengeluaran kuliner sebagai jam, jeli
Di Rusia, daun blackcurrant boleh digunakan untuk rasa teh atau vodka manis untuk membuat minuman daunya perlu kekuningan-hijau tua dengan rasa tajam dan rasa astringent. Minuman universal dijual, Ribena, adalah minuman jus yang diperbuat dari blackcurrant yang mengambil nama dari Ribes
di Belgium dan Belanda, Cassis adalah minuman ringan beraroma kismis black currant .
Di Amerika Syarikat, rasa blackcurrant agak jarang dijumpai pada gula-gula,blackcurrant sirap dicampur dengan wain putih disebut Kir atau Kir Royale bila dicampur dengan Champagne
Buah black currant memiliki kadar vitamin C luar biasa tinggi (302% dari Nilai Harian pada 100 g, jadual), tahap baik kalium, besi fosforus, dan vitamin B5, dan berbagai nutrisi penting lain
Phytochemical yang lain dalam buah (polyphenol / anthocyanins) telah dibuktikan dalam percubaan makmal dengan potensi untuk menghalang mekanisme keradangan diduga berada di asal penyakit jantung, kanser, jangkitan mikrob atau gangguan neurologi seperti penyakit Alzheimer
minyak biji blackcurrant juga kaya akan banyak nutrisi, khususnya vitamin E dan beberapa asam lemak tak tepu termasuk asid alpha-linolenic dan asid gamma-linolenat
teh dibuat dari daun blackcurrant kering digunakan melawan artritis, masalah kencing, pendarahan gusi dan batuk
Sirup diperbuat daripada jus blackcurrant sering digunakan untuk merawat sakit tekak. Para antosianidin di beri blackcurrant