my adorable friends

ويقول المثقفون


Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu, sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan, segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman


Makna Kebahagiaan..
Kebahagiaan itu diibaratkan seperti sebatang pohon yang rendang, tempat tumbuhnya adalah jiwa dan perasaan kemanusiaan, ketakwaan kepada Allah adalah merupakan air, udara dan cahaya yang membantu pertumbuhannya
Yusuf al-Qardawi


anda juga ingin mengetahui yang lain?

Related Posts with Thumbnails

Saturday, July 31, 2010

Apple cider vinegar / cuka epal

Apple cider vinegar / cuka epal


Apple cider vinegar adalah jenis cuka yang dibuat oleh fermentasi sari buah epal. Semasa proses ini, gula dalam sari epal dipecah oleh bakteria dan ragi menjadi alkohol, dan kemudian menjadi cuka. Apple cider cuka mengandungi asid asetik (seperti jenis cuka) dan beberapa laktat, asid sitrik dan malat.

Tidak seperti cuka putih, cuka epal cider adalah warna kuning-coklat muda dan sering dijual tanpa penapis dan belum dipasteurisasi dengan gelap, mendung sedimen yang disebut ibu dari cuka (terutama terdiri daripada bakteria asid asetik) yang diselesaikan di bahagian bawah botol.
Tanpa penapis dan cuka sari epal yang belum dipasteurisasi dijual di kedai-kedai makanan kesihatan, online dan di beberapa kedai runcit.

Walaupun jenis cuka - seperti cuka putih, cuka balsamic, cuka wain merah dan cuka beras anggur - yang digunakan terutama di memasak, cuka epal cider digunakan terutama untuk tujuan kesihatan. Hippocrates itu dikatakan telah digunakan sebagai tonik kesihatan dan tentera Amerika dikatakan telah digunakan untuk memerangi gangguan pencernaan, radang paru-paru dan penyakit kudis.
Sebuah Doktor Vermont's Guide to Good Health, ditulis oleh DC Jarvis, MD, diterbitkan pada tahun 1958 bahawa penggunaan ubat dari cuka epal cider berangkat. Jarvis disyorkan cuka sari apel sebagai ubat-semua, menjelaskan bahawa itu luar biasa kaya kalium (berbanding dengan sumber makanan lain, tidak). Dia mengatakan bahawa pencampuran cuka sari apel dengan madu, campuran, ia disebut "honegar," meningkatkan daya penyembuhan dari cuka. Jarvis juga menulis bahawa cuka sari apel dapat menghancurkan bakteria yang merugikan dalam saluran pencernaan dan disyorkan sebagai tonik pencernaan untuk dikonsumsi dengan makanan.

Walaupun tahun itu dilepaskan itu tidak menarik banyak perhatian, pada tahun berikutnya, Perubatan Rakyat menjadi bestseller dan tinggal di senarai bestseller selama berbulan-bulan. Menurut majalah Time, dan terjual lebih dari 245,000 naskhah dalam satu minggu dan menerima banyak testimonial oleh orang-orang yang merasa mereka manfaat dari sari cuka epal dan madu campuran.
Pada 1970-an, epal cuka cider menjadi popular sekali lagi, kali ini oleh para penyokong yang telah membaca buku Jarvis 'dan menyarankan bahawa cuka sari apel bersama dengan rumput laut, vitamin B6 dan lesitin boleh membantu orang menurunkan berat badan dengan mempercepatkan metabolisme dan membakar lemak pada lebih cepat tingkat.

Dikatakan bahawa cuka epal Sider sangat membantu dalam penyakit seperti sembelit, sakit kepala, arthritis, tulang lemah, gangguan pencernaan, kolesterol tinggi, diare, eksim, mata sakit, kelelahan kronik, keracunan makanan ringan, rambut gugur, tekanan darah tinggi, obesitas, bersama dengan serangkaian penyakit lain

Grape seed oil / minyak biji anggur

Grape seed oil /  minyak biji anggur
Minyak biji anggur adalah minyak nabati ditekan dari berbagai variati dari keluarga anggur Vitis vinifera

minyak biji anggur mempunyai titik asap tinggi sekitar 216 ° C (421 ° F),  selamat untuk digunakan memasak pada suhu tinggi, seperti menggoreng, menumis  Kerana rasanya bersih , ringan

 
minyak biji anggur sering digunakan sebagai bahan dalam sos salad dan mayonis dan sebagai asas untuk infus minyak herba bawang putih, rosemary, atau lain atau rempah-rempah.

Kepadatan metabolisme tenaga minyak biji anggur adalah khas minyak nabati: sekitar 3,700 kJ (880 kcal) per 100 g, atau 500 kJ (120 kcal) per sendok makan 15 ml. Namun, kerana ia diperlukan lebih sedikit minyak untuk memasak, boleh digunakan dalam diet rendah lemak terutama bila digabungkan dengan teknik menggoreng yang baik (seperti menggunakan minyak cukup, tidak berlebihan dan mempunyai minyak pada suhu yang betul) yang mengurangkan jumlah minyak yang diserap


minyak biji anggur adalah bahan kosmetik yang lebih disukai untuk mengendalikan moisturization kulit. Cahaya, minyak tipis, minyak biji anggur daun mengilap bayang kulit apabila digunakan sebagai untuk minyak esensial dalam aromaterapi. Ini mengandungi asid linoleat dari minyak banyak pembekal lain. Minyak biji anggur juga digunakan sebagai pelincir untuk pencukur wajah.
 

University of Maryland Medical Center meringkaskan manfaat kesihatan dari ekstrak biji anggur, dan menggunakan potensinya dalam perubatan insufisiensi vena kronik, edema, kolesterol tinggi, hipertensi dan kanser.   biji anngur mengandungi beberapa antioksidan, termasuk kompleks proantosianidin oligomer , yang menunjukkan beberapa manfaat kesihatan.  Secara khusus, jumlah yang cukup tinggi resveratrol berlaku bahawa hal itu dapat dihasilkan secara komersial
 Namun mungkin ada manfaat kesihatan dari minyak itu sendiri. Sebuah kajian 1993 menyokong tuntutan bahawa minyak biji anggur meningkatkan high density lipoprotein (HDL-C atau "kolesterol baik") tingkat dan mengurangkan tahap LDL

di barat minyak biji anggur di di curahkan ke dalam salad selain,menggoreng ,memanggang bagi menggantikan minyak zaitun,ianya dapat menambah kelazatan makanan dan menjaga tahap kolestrol dalam makanan

kale / kubis / borecole

kale / kubis / borecole

kale / borecole nama kemungkinan besar berasal dari boerenkool Belanda (petani kubis)
Kale atau borecole adalah bentuk kubis (Brassica oleracea Acephala Group), hijau atau ungu, di mana pusat daun tidak membentuk kepala. Ini dianggap lebih dekat dengan kubis liar dari bentuk yang paling jinak. Brassica oleracea spesies yang mengandungi pelbagai sayuran, termasuk brokoli, kembang kol, collard hijau, dan brussels sprout. Kumpulan kultivar Acephala juga termasuk sayuran musim bunga dan collard hijau, yang sangat mirip secara genetik

Kale ini dianggap sebagai sayur sangat berkhasiat dengan sifat antioksidan kuat; kale dianggap anti-inflamasi
Kale sangat tinggi di beta karoten, vitamin K, vitamin C, lutein, zeaxanthin, dan cukup kaya akan kalsium.
Kale, seperti brokoli dan brassicas lain, mengandungi sulforaphane (terutama ketika cincang atau giling), bahan kimia yang diyakini memiliki sifat anti-kanser yang kuat


Di Belanda sangat sering digunakan dalam hidangan stamppot musim sejuk dan dianggap sebagai salah satu makanan tradisional negara itu, yang disebut Boerenkool.

Dalam kale Ireland dicampur dengan kentang tumbuk untuk membuat colcannon hidangan tradisional. Hal ini popular di Halloween bila kadang-kadang disajikan dengan sosej. syiling kecil kadang-kadang tersembunyi di dalam sebagai hadiah.

Sup Portugis tradisional, caldo verde, menggabungkan bubur kentang, potong dadu kale, minyak zaitun, pati, dan, secara umum, diiris dimasak sosej pedas. Di bawah nama couve, kale juga popular di Brazil, di caldo verde, atau sebagai hidangan sayur, sering dimasak dengan Carne Seca (diparut daging lembu kering). Ketika cincang dan kacau-goreng, couve menyertai hidangan kebangsaan Brazil, Feijoada.


Di Afrika Timur, itu merupakan unsur penting dalam membuat sup untuk ugali, yang hampir selalu makan dengan kale. Kale juga dimakan di seluruh Afrika tenggara, di mana biasanya direbus dengan santan dan kacang tanah dan dihidangkan dengan nasi atau jagung rebus.

kale di sebut sebagai kubis hias

Kale merupakan sumber yang sangat baik daripada besi, kalsium, vitamin C, vitamin K dan karotenoid (yang mempunyai vitamin A). Di Jepun, jus kale (dikenali sebagai aojiru) adalah suplemen diet yang popular.

Anchovies / Ikan Teri /

Anchovies / Ikan Teri / 

Teri adalah keluarga (Engraulidae) dari kecil, ikan air garam-hijauan umum. Ada sekitar 140 spesies dalam 16 genera, ditemui di Atlantik, Hindi, dan Lautan Pasifik. Teri biasanya digolongkan sebagai ikan berminyak

Ikan teri kecil, hijau dengan refleksi biru kerana garis longitudinal perak yang berjalan dari dasar sirip ekor. Mereka berkisar antara 2 cm (0,79 in) hingga 40 cm (16 in) panjang dewasa,  dan bentuk tubuh ikan variable dengan lebih langsing dalam penduduk utara.
teri mempunyai muncung  tumpul dengan kecil, gigi tajam di kedua-dua rahang. muncung mengandungi organ rostral unik, diyakini sensorik di alam, walaupun fungsi eksaknya tidak diketahui. ikan teri makan plankton dan ikan baru menetas

 Teri yang berlimpah di Mediterranean, dan secara teratur banyak di pantai Sicily, Itali, Perancis, dan Sepanyol. Mereka juga dijumpai di pantai Afrika utara,sepanjang pantai Atlantik Eropah ke selatan Norway. Penghijrahan terjadi antara bulan Oktober dan Mac, tetapi tidak dalam air dingin dari 12 ° C (53,6 ° F). ikan teri muncul untuk bertelur sekurang-kurangnya 100 kilometer (62 batu) dari pantai, berhampiran permukaan air.

Teri juga dimakan oleh manusia,teri juga di awetkan dengan garam minyak untuk mempunyai rasa yang kuat
Di negara-negara Asia Tenggara, kering teri dikenali sebagai "ikan bilis", "Taty setipinna", atau di Indonesia "ikan teri", dengan "ikan" sebagai kata Melayu untuk ikan, atau "Dilis" di Filipina. Di Indonesia, Malaysia, dan sampai batas tertentu di Singapura, teri yang digunakan untuk membuat stok ikan, sambal Jawa, atau digoreng. Ikan bilis biasanya digunakan dalam cara yang mirip dengan udang kering dalam masakan Malaysia. Ikan teri juga digunakan untuk menghasilkan budu, melalui proses fermentasi. Di Vietnam, ikan teri merupakan bahan utama dalam sos sos ikan-nước Ibu-kebangsaan tidak rasmi Vietnam. Di bahagian lain di Asia, seperti Korea dan Jepun, teri dijemur digunakan untuk menghasilkan sup kaya mirip dengan "Taty setipinna". Di Filipina, ikan teri sangat popular dalam membuat bagoong, campuran penapaian yang digunakan untuk memasak. Saham ini ikan teri biasanya digunakan sebagai asas untuk sup mee atau sup tradisional Korea. Ada banyak variasi lain tentang bagaimana ikan teri digunakan, terutama di Korea.

Di Amerika Utara, teri yang paling sering dikenali sebagai topping pizza, sebagai bahan tambahan dalam salad Caesar, dan sebagai komponen Sos Worcestershire.

Ikan Teri di Turki dikenali sebagai "Hamsi" (yang diturunkan dari "Hamsin", istilah Bahasa Arab untuk tempoh musim sejuk) dan dimakan antara bulan November-Mac. Pada umumnya digunakan goreng, bakar, dikukus, sebagai bakso, dan sebagai Döner, baklava dan Pilav.

Teri dapat menumpukan domoic asid, yang menyebabkan keracunan kerang amnesic pada manusia, mamalia laut, dan burung. Jika disyaki, perhatian perubatan harus dicari. Teri juga mengandungi quality asam urat, build-up yang boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai gout radang.


Chervil / Anthriscus cerefolium / cervil / cerfeuil

Chervil / Anthriscus cerefolium / cervil / cerfeuil


adalah herba yang berkaitan dengan peterseli ,chervil di gunakan dalam makanan ringan mahupun salad

chervil juga merupakan tumbuhan utama ramuan campuran herba di Perancis klasik

chervil asli mula di temui di eropah timur di mana penjajah Rom menyebarkan nya dan mula di tanam meluas chervil pernah disebut 'myrrhis' kerana minyak dari daun seledri dikenakan aroma serupa dengan bahan resin Alkitab 'mur'.  Cerita Rakyat mengatakan bahawa chervil membuat orang gembira, mempertajam kecerdasan tersebut, mencurahkan pemuda pada usia dan melambangkan ketulusan.


chervil tumbuh 40-70 cm, dengan daun hijau muda mirip  daun ketumbar yang bertingkat,mempunyai bunga kecil berwarna putih dan ng mempunyai buah sekitar 1 cm

daun chervil sedikit manis dan tajam sering di awetkan bersama cuka selain masuk kan di dalam omelet,salad,sup dan sebagai penghias makanan

di dalam perubatan Chervil di gunakan secara tradisional daunya di buat teh dan dicerna untuk mengurangkan tekanan darah tinggi,juga sebagai alat membantu pencernaan selain di komersial sebagai lotion

Friday, July 30, 2010

TeH LeMoN

bestnya minum teh lipton panas pastu masuk sehiris lemon..

 jemput minum,kalau teh ais lemon pun sedap..

KeRaNg TuMis SeRai

KeRaNg TuMis SeRai

 bahan
1 kilo kerang yang masih baru,jadi isinya manis
3 batang serai yang di ketuk
2 ulas bawang merah di hiris
2 ulas bawang putih di hiris
2 cm halia di hiris
10 biji cili padi di belah dua
garam

method

kerang di cuci bersih hingga kekotoran di kulitnya hilang

tumis bawang merah,bawang putih dan hali hingga wangi,masuk kan serai dan garam

kemudian masuk kan kerang dan tutup kuali selama 6 minit
tak perlu masuk air,sebab kerang akan mengeluarkan air


ReNdaNg CiLi Padi CaMPaK caMPaK

ReNdaNg CiLi Padi CaMPaK caMPaK

heheehe..sebab rendang ni tanpa lengkuas dan kerisik,rendang ni sedap gile kalau cicah dengan roti dan di makan dengan nasi putih


antara bahan yang di campak

1 ekor ayam di potong
2 santan kotak ms
4 biji kentang di belah 4

bahan mesin
30 biji cili padi kampung
5 batang serai
3 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
4 cm kunyit hidup
garam

method

masukan ayam ke dalam kuali panaskan kuali biar air ayam kecut sedikit

kemudian masuk kan bahan mesin ke dalam ayam,
masukan kan kentang,gaulkan
mesra,biar lagi sehingga bahan mesin kering sedikit

masuk kan santan,garam dan masak sampai separuh kering,

Tuesday, July 27, 2010

Jus Lobak MeraH

Jus Lobak MeraH


bahan
2 biji lobak merah saiz besar
3 gelas air masak
2 sudu gula
3 sudu susu pekat manis

method

campurkan semua bahan di atas ke dalam blender

tapiskan jusnya kemudian masuk kan susu pekat manis,sejukan kan barulah di hidang

IKan baWaL goreng chenzuan

IKan baWaL goreng chenzuan

bahan
2 ekor ikan bawal hitam di bersihkan
3 ulas bawang merah besar di hiris bulat
2 ulas bawang putih di hiris
2 cm halia di hiris
jus asam jawa
4 biji cili merah di belah 2
8 biji cili padi di belah 2
serbuk kunyit
garam

method 
ikan di gaul bersama serbuk kunyit dan garam,goreng dan ketepikan

tumis bawang merah,bawang putih,halia hingga naik bau

masuk kan jus asam jawa,garam dan cili,biar mendidih barulah di masuk kan ikan

 


SambaL Tumis UdaNg

sambal tumis udang petai

bahan
1 mangkuk besar udang di bersihkan
1 mangkuk kecil petai di belah 2
5 sudu besar cili kering mesin
jus asam jawa
2 biji bawang besar di hiris
1 biji bawang putih di ketuk


method
tumis bawang besar,bawang putih hingga naik bau,masuk kan cili mesin,gorng hingga garing


masuk kan petai,kemudian jus asam jawa,garam biar hingga mendidih

masuk kan udang,kacau hingga masak,tutp api dan hidangkan



TaugeH dauN kuCai

taugeh goreng kucai

  
bahan
1 mangkuk taugeh
1 mangkuk daun kucai yang di potong
1 keping fishcake di hiris
1 keping tauhu di hiris 
2 biji cili merah di hiris

bahan tumbuk
3 ulas bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis di rendam untk buang masin

method

tumis bahan tumbuk hingga naik bau,masuk kan fishcake dan tauhudan sedikit air

masukan taugeh daun kucai,cili merah dan perasakan dengan garam 


beTiK hasil tanaman MiKo

betik hasil tanaman miko,sempat ambil gambar je,kerana dah di sedekah kan kepada jiran,ambil bau je eh

Ayam poP coRN

Ayam poP coRN

 
bahan
4 ketul ayam di di potong dadu
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu jintam manis
garam
serbuk kunyit

bahan goreng
3 sudu tepung jagung
1 sudu tepung kentucky jenama puas

method
satu kan ayam dengan bahan perap,gaul rata kemudian perap setengah jam

setelah itu panaskan minyak yang banyak,gaulvayam yang di perap dengan tepung jagung dan tepung kentucky

hidang bersama sos cili thai 

Monday, July 26, 2010

PuDiNg MaNgga MiKo

PuDiNg MaNgga MiKo

bahan
1 plastik agar agar srtip
4 cawan air putih
1 1/2 cawan gula pasir (kurangkan manis ye)

2 sudu besar gula batu
daun pandan yang di simpul
3 biji buah mangga -
(asing isi yang di potong dadu untuk hiasan d
an isi mangga untuk di kisar)

method 
didihkan air,masukan agar agar strip,gula pasir dan gula batu

sementara itu mesin kan isi mangga hingga halus,bila agar agar sudah larut bersama gula angkat ketepikan

bila agar agar sudah suam sedikit barulah di masuk kan isi mangga yang telah di mesin,kalau mesra
ambil acuan yang anda suka masukan beberapa ketul isi mangga yang telah di potong dadu,tapiskan agar agar tadi dan sejuk kan ke dalam peti ais

kalau nak lagi sedap masa hidang boleh di curahkan susu cair


aSaM pedaS IkaN PaRi

MasaK aSaM pedaS IkaN PaRi

bahan
15 ketul ikan pari yang di bersihkan
6 sudu besar cili mesin 
1 sudu kecil halba 
1 sudu besar rempah kari ikan
jus asam jawa 
4 helai daun limau purut
4 biji terung yang di potong 
2 biji tomato di belah 4 
jika ingin tambah 1 sudu serbuk lada hitam pun boleh untuk tambah pedas

bahan mesin
3 ulas bawang merah besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup

method
tumis halba hingga naik baun,masuk kan bahan mesin,tumis lagi hingga wangi

masukan cili mesin goreng sempurna,masuk kan daun limau purut 

seterusnya masuk kan ikan pari,gaul rata,kemudian barulah di masuk kan jus asam jawa,garam dan perasa,biar mendidih

setelah itu masuk kan terung,dan tomato,biar mendidih lgi 5 minit untuk terung empuk kemudian angkat dan hidangkan

 

KuiH cuCuR uDaNg

cucur udang
bahan
2 cawan tepung gandum
2 sudu tepung beras 
1 cawan udang
daun kucai di potong
taugeh
1 ulas bawang merah besar yang di potong dadu
garam
serbuk kunyit 
air

method
satukan tepung gandum,tepung beras,serbuk kunyit bersama air garam,agak agak la adunan jangan keras dan jangan lerlalu lembut

masuk kan bawang merah,daun kucai, taugeh ke dalam adunan

panaskan kuali dengan minyk yang banyak,masukan senduk dalam minyak yang panas,kemudian keluarkan dan masukan adunan dlm senduk,letak kan seekor udang dan rendam senduk ke dalam minyak,kemudian keluarkan kuih udang dari senduk dan balik kan agar masak sempurna

kuah cili

bahan
4 sudu cili kering mesin
2 sudu sos cili thai brand life
air
jus asam jawa
gula

method
masukan air dan cili mesin ke dalam periuk kecil masak hingga pekat
air,agak agak la,jika mahu banayk kuah isi air lebih

kemudian masuk kan jus asam,sos tomato,garam dan gula
apabila kuah mendidih dan pekat,angkat dan hidangkan


MaKan DuRiaN

muSim duRian..
 paLing beSt kaLau daPat duRian kampung yaNg paHit..pastu biji dia kesep
teRingat dulu keCil keciL beLakanG ruMah ade poKok duRiaN
Kalau maLam HujaN riBut,eSok awal paGi daH baNgun caRi duRian,Kalau aNgin kuat duRian Banyak guGuR
pasTu beRebut reBut PunguT MakaN taK kiRa tiMe
adaKala daPat yaNg seBeLah daH beRLubang akibat di MakaN dek tuPai
PasTu kaT pokok gaNtung Baju oraNg oraNg,Ikat TiN minyaK buaT taLi daRi RuMah,4 jaM seKali goNcaNg taLi Untuk bunyikaN TiN,taK cuKup Kaki TuPai naK laRi..hehehe
besTnYa zaMan kaNak kaNak

Air Mata waNiTa

Jika seorang perempuan menangis dihadapanmu,
Itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi.

 Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
Dia akan tinggal bersamamu disepanjang hidupmu...

 Jika kau membiarkannya pergi,
Dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

 Seorang perempuan tidak akan menangis dengan mudah,
Kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang perempuan tidak akan menangis dengan mudah,
Hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

 Wahai lelaki-lelaki,
Jika seorang perempuan pernah menangis keranamu,
Tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu
Disaat kau terperuk terlalu dalam .

 Wahai lelaki-lelaki,
Jika seorang perempuan menangis keranamu,
tolong jangan mensia-siakannya...
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

 Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu...
Lihatlah jauh kedalam matanya.
Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak-anaknya...
 

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pada orang-orang yg dikasihinya...
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

 Tapi dia sering dilupakan oleh lelaki-nya kerana satu hal.
Bahawa "Betapa BERHARGANYA dia".

Sunday, July 25, 2010

ayam masak hijau

ayam masak hijau

 

bahan
10 ketul ayam yang di bersihkan
garam
serbuk kunyit

bahan mesin
10 biji cili basah hijau
20 biji cili padi hijau
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia

method
ayam di gaul bersama garam dan serbuk kunyit ,ketepikan

tumis bahan mesin hingga garing ,kemudian perasakan 

masukan kan ayam dan goreng mesra bersama cili tadi,angkat dan hidangkan

dalam resepi ni saya tak gunakan santan,saya buat seperti ayam goreng sambal,tapi kalau anda nak masuk kan santan jangan lupa serai yang di ketuk dan daun kunyit
insyaallah kalau saya ada buat resepi ni nanti saya post kan