MasaK aSaM pedaS IkaN PaRi
bahan
15 ketul ikan pari yang di bersihkan
6 sudu besar cili mesin
1 sudu kecil halba
1 sudu besar rempah kari ikan
jus asam jawa
4 helai daun limau purut
4 biji terung yang di potong
2 biji tomato di belah 4
jika ingin tambah 1 sudu serbuk lada hitam pun boleh untuk tambah pedas
bahan mesin
3 ulas bawang merah besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
method
tumis halba hingga naik baun,masuk kan bahan mesin,tumis lagi hingga wangi
masukan cili mesin goreng sempurna,masuk kan daun limau purut
seterusnya masuk kan ikan pari,gaul rata,kemudian barulah di masuk kan jus asam jawa,garam dan perasa,biar mendidih
setelah itu masuk kan terung,dan tomato,biar mendidih lgi 5 minit untuk terung empuk kemudian angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment