Teri adalah keluarga (Engraulidae) dari kecil, ikan air garam-hijauan umum. Ada sekitar 140 spesies dalam 16 genera, ditemui di Atlantik, Hindi, dan Lautan Pasifik. Teri biasanya digolongkan sebagai ikan berminyak
Ikan teri kecil, hijau dengan refleksi biru kerana garis longitudinal perak yang berjalan dari dasar sirip ekor. Mereka berkisar antara 2 cm (0,79 in) hingga 40 cm (16 in) panjang dewasa, dan bentuk tubuh ikan variable dengan lebih langsing dalam penduduk utara.
Ikan teri kecil, hijau dengan refleksi biru kerana garis longitudinal perak yang berjalan dari dasar sirip ekor. Mereka berkisar antara 2 cm (0,79 in) hingga 40 cm (16 in) panjang dewasa, dan bentuk tubuh ikan variable dengan lebih langsing dalam penduduk utara.
teri mempunyai muncung tumpul dengan kecil, gigi tajam di kedua-dua rahang. muncung mengandungi organ rostral unik, diyakini sensorik di alam, walaupun fungsi eksaknya tidak diketahui. ikan teri makan plankton dan ikan baru menetas
Teri yang berlimpah di Mediterranean, dan secara teratur banyak di pantai Sicily, Itali, Perancis, dan Sepanyol. Mereka juga dijumpai di pantai Afrika utara,sepanjang pantai Atlantik Eropah ke selatan Norway. Penghijrahan terjadi antara bulan Oktober dan Mac, tetapi tidak dalam air dingin dari 12 ° C (53,6 ° F). ikan teri muncul untuk bertelur sekurang-kurangnya 100 kilometer (62 batu) dari pantai, berhampiran permukaan air.
Teri yang berlimpah di Mediterranean, dan secara teratur banyak di pantai Sicily, Itali, Perancis, dan Sepanyol. Mereka juga dijumpai di pantai Afrika utara,sepanjang pantai Atlantik Eropah ke selatan Norway. Penghijrahan terjadi antara bulan Oktober dan Mac, tetapi tidak dalam air dingin dari 12 ° C (53,6 ° F). ikan teri muncul untuk bertelur sekurang-kurangnya 100 kilometer (62 batu) dari pantai, berhampiran permukaan air.
Teri juga dimakan oleh manusia,teri juga di awetkan dengan garam minyak untuk mempunyai rasa yang kuat
Di Amerika Utara, teri yang paling sering dikenali sebagai topping pizza, sebagai bahan tambahan dalam salad Caesar, dan sebagai komponen Sos Worcestershire.
Ikan Teri di Turki dikenali sebagai "Hamsi" (yang diturunkan dari "Hamsin", istilah Bahasa Arab untuk tempoh musim sejuk) dan dimakan antara bulan November-Mac. Pada umumnya digunakan goreng, bakar, dikukus, sebagai bakso, dan sebagai Döner, baklava dan Pilav.
Teri dapat menumpukan domoic asid, yang menyebabkan keracunan kerang amnesic pada manusia, mamalia laut, dan burung. Jika disyaki, perhatian perubatan harus dicari. Teri juga mengandungi quality asam urat, build-up yang boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai gout radang.
No comments:
Post a Comment