epal fuji / Fuji saki / Malus domestica 'Fuji'
Epal Fuji adalah epal yang telah di klon oleh seorang petani di Tohoku Research Station di Fujisaki, Aomori , Jepun , pada akhir 1930-an, dan dibawa ke pasar pada tahun 1962.
Ini berasal hasil dari benih yang di cantumkan antara dua kelainan epal Amerika, Delicious Merah dan tua Virginia Ralls Genet (kadang-kadang disebut sebagai "keldai betina" Rawls) epal.
epal Fuji biasanya besar atau sangat besar dan bulat,setiap sebiji mengandungi antara 9-11% gula,selain mengandungi serat, mineral karoten dan vitamin C
serat yang tinggi di dalam epal boleh membantu menghindari beberapa jenis penyakit seperti kegemukan, barah usus dan penyakit jantung. Penyakit-penyalit tersebut boleh dihindari kerana kandungan serat seperti pektin dan serat-serat yang lain boleh larut dan dihancurkan oleh bakteria di dalam usus. Sebahagian asid organik dibebaskan dalam proses tersebut. Salah satu daripada asid organik itu ialah asid butirik yang menyediakan sumber makanan semulajadi kepada sel usus yang sihat. Asid butirik juga didapati boleh melemahkan enzim yang diperlukan oleh sel barah usus untuk merebak.
kulit berwarna merah muda,isi yang berkabus,gebu berair berbanding epal lain,bahkan epal fuji tahan segar hingga 6 bulan tanpa cuaca yang dingin
di jepun epal fuji menjadi yang terbaik kerana teksturnya
epal Fuji cukup banyak ditanam, pengeluaran banyak di utara Jepun, China dan Amerika Syarikat. epal Fuji memerlukan banyak sinar matahari untuk untuk buahnya matang dengan baik sehingga ditanam secara komersial di Inggeris.
No comments:
Post a Comment