rempeyek ranggup
200 gm tepung beras
150 gm tepung jagung
santan kelapa
1 biji telur gred A
Kacang tanah
Ikan bilis
garam
bahan tumbuk
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan halus ( jintan putih)
1 sudu besar jintan manis
3 ulas bawang putih
method
satu dan ayakan epung beras dan tepung jagung
masukan bahan tumbuk dan garam,gaul
masukan telur dan santan,kacau rata agak2 la jangan terlalu pekat ataupun cair
panaskan kuali dengan minyak yang banyak,setelah api panas,rendamkan dahulu acuan rempeyek ke dalam nya
apabila minyak telah panas betul,amabil acuan dan curahkan adunan tepung ke atasnya,taburkan kacang tanah dan ikan bilis
rendamkan kembali adunan dan biarkan tepungnya ranggup dan terangkat sendiri dari acuan jika tidak,guankan paisau untuk mengeluarkanya
p/s: jika api cukup panas adunan tidak akan melekat pada acuan
Goreng hingga kacang masak dan rempeyek kekuningan dan garing
No comments:
Post a Comment