Cauliflower / Kubis bunga / Brassica oleracea /kembang kol /
Kubis bunga merupakan salah satu daripada beberapa sayur-sayuran Brassica oleracea dalam spesies, di keluarga Brassicaceae. Ini adalah tanaman tahunan yang dituai dengan biji
Biasanya, hanya kepala bewarna putih dari meristem bunga yang boleh dimakan, sedangkan tangkai dan sekitarnya tebal, daun hijau nya dibuang.bunga yang berkhasiat, dan mungkin dimakan dimasak, mentah atau acar
Namanya berasal dari bahasa Latin caulis (kol) dan bunga,Brassica oleracea juga merangkumi kubis, brussels, kangkung, brokoli dan Collard hijau, walaupun mereka adalah kelompok kultivar yang berbeza
Untuk seperti tanaman yang sangat diubahsuai, cauliflower mempunyai sejarah panjang. François Pierre La Varenne bekerja chouxfleurs di cuisinier François Le] Mereka telah memperkenalkan ke Perancis dari Genoa pada abad ke 16
Dan dipaparkan dalam Olivier de Serres 'Théâtre de l'pertanian (1600), sebagai cauli-Fiori "sebagai orang Itali menyebutnya, yang masih agak jarang di Perancis, mereka mengadakan tempat terhormat di kebun kerana kelazatan cauliflower
cauliflower dan brokoli adalah spesies yang sama dan mempunyai struktur yang sangat mirip, walaupun kembang kol menggantikan kuncup cauliflower dengan meristem perbungaan putih.
Ada empat kumpulan utama cauliflower
Di Itali
terdapat Miscellaneous tanaman selama dua tahunan dan jenis tahunan. Termasuk putih, Romanesco, kultivar hijau, ungu, coklat dan pelbagai kuning. Jenis ini adalah bentuk nenek moyang dari yang lain berasal.
Northwest Eropah dua tahunan
Digunakan di Eropah untuk musim sejuk dan awal musim semi tuai. Dikembangkan di Perancis pada abad ke-19. Termasuk kultivar Roscoff tua dan Angers.
Eropah Utara Annuals
Digunakan di Eropah dan Amerika Utara untuk tuaian musim panas dan gugur. Dikembangkan di Jerman pada abad ke-18. Termasuk tua kultivar Erfurt dan Snowball.
Asia
cauliflower tropika yang digunakan di China dan India. Dikembangkan di India pada abad ke-19 dari jenis Cornish sekarang-ditinggalkan.Termasuk kelainan tua Dini Patna dan Awal Benares.
Di Itali
terdapat Miscellaneous tanaman selama dua tahunan dan jenis tahunan. Termasuk putih, Romanesco, kultivar hijau, ungu, coklat dan pelbagai kuning. Jenis ini adalah bentuk nenek moyang dari yang lain berasal.
Northwest Eropah dua tahunan
Digunakan di Eropah untuk musim sejuk dan awal musim semi tuai. Dikembangkan di Perancis pada abad ke-19. Termasuk kultivar Roscoff tua dan Angers.
Eropah Utara Annuals
Digunakan di Eropah dan Amerika Utara untuk tuaian musim panas dan gugur. Dikembangkan di Jerman pada abad ke-18. Termasuk tua kultivar Erfurt dan Snowball.
Asia
cauliflower tropika yang digunakan di China dan India. Dikembangkan di India pada abad ke-19 dari jenis Cornish sekarang-ditinggalkan.Termasuk kelainan tua Dini Patna dan Awal Benares.
kelainan cauliflower tradisional termasuk 'Snowball', 'Hybrid Putih', 'Super Snowball', 'Salju Crown', 'Mayflower', Charm Candid ',' Mormon ',' Agrahani ',' poushi ',' maghi ',' Snow White ' 'Grace Snow',
cauliflower Orange (B. oleracea L. var botrytis.) mengandungi 25 kali aras Vitamin A kelainan putih. Sifat ini berasal dari alam mutan ditemui di sebuah lapangan cauliflower di Kanada Kultivar termasuk. 'Cheddar' dan 'Orange Bouquet'
cauliflower hijau dari kumpulan B. oleracea Botrytis, kadang-kadang disebut broccoflower atau brocliflower / broccliflower. ber variasi disebut "Romanesco brokoli" Kedua-dua jenis ini telah tersedia secara komersial di Amerika Syarikat dan Eropah sejak awal 1990-an.
cauliflower Purple juga ada. Warna ungu ini disebabkan oleh kehadiran kumpulan antioksidan antosianin, yang juga boleh ditemui dalam kubis merah dan anggur merah ,Variati termasuk. 'Graffiti' dan 'Purple Cape'. Di Inggeris dan Itali selatan, sebuah brokoli dengan kuncup bunga kecil dijual sebagai sayur-sayuran dengan nama " cauliflower Purple"
cauliflower rendah lemak, tinggi serat, folat, air dan vitamin C, yang mempunyai kepadatan nutrisi yang sangat tinggi. Sebagai ahli keluarga brassica, zat cauliflower dengan brokoli dan kubis beberapa fitokimia yang bermanfaat bagi kesihatan manusia, termasuk sulforaphane, sebatian anti kanser dengan mengamalkan cauliflower sepeti dikunyah di makan mentah Perebusan mengurangkan tahap sebatian anti kanser, dengan kerugian sebanyak 20-30% selepas lima minit, 40-50% setelah sepuluh minit, dan 75% selepas tiga puluh minit Namun,. Kaedah persiapan lain seperti pengukusan, microwave, dan kacau goreng tidak berpengaruh signifikan terhadap sebatian.
Seiring dengan sayuran brassica lain, cauliflower merupakan sumber indole-3-carbinol, zat kimia yang meningkatkan pembaikan DNA pada sel dan muncul untuk menyekat pertumbuhan sel kanser. Sebatian ini juga muncul untuk bekerja sebagai anti -estrogen, muncul untuk melambatkan atau menghalang pertumbuhan tumor payudara dan prostat
cauliflower juga mengandungi glucosinolate lain selain sulfurophane, zat yang dapat meningkatkan kemampuan hati untuk mendetoksifikasi zat karsinogenik. mengurangkan risiko kanser prostat agresif cauliflower juga merupakan sumber yang baik karotenoid
hidangan India aitu Aloo Gobidi persiapkan dengan cauliflower
cauliflower dapat dipanggang, direbus, digoreng, dikukus atau dimakan mentah. cauliflower sering disajikan dengan sos keju,
cauliflower dapat dipanggang, direbus, digoreng, dikukus atau dimakan mentah. cauliflower sering disajikan dengan sos keju,
seperti dalam hidangan
diet karbohidrat rendah boleh menggunakan cauliflower sebagai pengganti yang mencukupi untuk kentang untuk sementara mereka dapat menghasilkan tekstur yang sama
Seperti banyak sayur-sayuran, kembang kol memiliki dimensi bulat yang berbeza. Dimensi bulat cauliflower dijangka sekitar 2,88
No comments:
Post a Comment