Pages

Wednesday, September 15, 2010

rempeyek ranggup


Bahan
200 gm tepung beras
150 gm tepung jagung
santan kelapa
1 biji telur gred A
Kacang tanah
Ikan bilis
garam

bahan tumbuk
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan halus ( jintan putih)
1 sudu besar jintan manis
3 ulas bawang putih


method

satu dan ayakan epung beras dan tepung jagung

masukan bahan tumbuk dan garam,gaul

masukan telur dan santan,kacau rata agak2 la jangan terlalu pekat ataupun cair

panaskan kuali dengan minyak yang banyak,setelah api panas,rendamkan dahulu acuan rempeyek ke dalam nya

apabila minyak telah panas betul,amabil acuan dan curahkan adunan tepung ke atasnya,taburkan kacang tanah dan ikan bilis

rendamkan kembali adunan dan biarkan tepungnya ranggup dan terangkat sendiri dari acuan jika tidak,guankan paisau untuk mengeluarkanya
p/s: jika api cukup panas adunan tidak akan melekat pada acuan

Goreng hingga kacang masak dan rempeyek kekuningan dan garing

No comments:

Post a Comment