vadai
bahan
3 cawan kacang dal di rendam 4 jam
2 sudu cili kisar
2 sudu jintan putih/jintan halus (lebih wangi dr jintan manis)
3 ulas bawang merah di potong dadu
2 tangkai daun kari di gunting halus
3 tangkai cili kering yang di gunting separa kasar
3 cawan kacang dal di rendam 4 jam
2 sudu cili kisar
2 sudu jintan putih/jintan halus (lebih wangi dr jintan manis)
3 ulas bawang merah di potong dadu
2 tangkai daun kari di gunting halus
3 tangkai cili kering yang di gunting separa kasar
1 biji telur
garam
method
method
kacang dal yang di rendam 4 jam di bersihkan
kisar kacang dal halus dan separa kasar,tapis dan toskan airnya
masukan kacang dal ke dalam mangkuk,masuk cili mesin,jintan putih,garam,daun kari dan cili kering yang di gunting,gaul rata
masukan 1 biji telur sebagai tujuan melekatkan kacang dan tidak rapuh apabila di bentuk
ambil adunan kacang tadi,bulatkan doh kemudian tekan leper sedikit,panaskan api dan goreng garing
No comments:
Post a Comment