yogurt
Yoghurt, atau yogurt, merupakan sebuah produk susu yang dihasilkan oleh bakteria fermentasi dari susu Fermentasi laktosa menghasilkan asid laktat , yang bekerja pada susu protein untuk memberikan yoghurt yang tekstur dan bau khas.
yoghurt Susu dihasilkan menggunakan kultur Lactobacillus delbrueckii subsp.
Susu dipanaskan sampai sekitar 80 ° C untuk membunuh bakteria yang tidak dikehendaki dan untuk menukar protein susu sehingga mereka ditetapkan bersama daripada bentuk dadih. Hal ini kemudian didinginkan dengan sekitar 45 ° C.
Budaya bakteria yang ditambah, dan suhu ini dipertahankan selama 4 hingga 7 jam untuk fermentasi. yoghurt soya , susu yoghurt sebuah alternatif non, terbuat dari susu soya
yoghurt Susu dihasilkan menggunakan kultur Lactobacillus delbrueckii subsp.
Susu dipanaskan sampai sekitar 80 ° C untuk membunuh bakteria yang tidak dikehendaki dan untuk menukar protein susu sehingga mereka ditetapkan bersama daripada bentuk dadih. Hal ini kemudian didinginkan dengan sekitar 45 ° C.
Budaya bakteria yang ditambah, dan suhu ini dipertahankan selama 4 hingga 7 jam untuk fermentasi. yoghurt soya , susu yoghurt sebuah alternatif non, terbuat dari susu soya
Orang telah membuat dan makan yogurt untuk sekurang-kurangnya 5.400 tahun. Hari ini adalah barang makanan umum di seluruh dunia.
Sebuah makanan berkhasiat dengan manfaat kesihatan yang unik, sangat kaya akan protein , kalsium , riboflavin , vitamin B 6 dan vitamin B 12
Yoghurt adalah nutrisi kaya protein , kalsium , riboflavin , vitamin B6 dan vitamin B12 . ini mempunyai manfaat nutrisi luar yang susu
Sebuah makanan berkhasiat dengan manfaat kesihatan yang unik, sangat kaya akan protein , kalsium , riboflavin , vitamin B 6 dan vitamin B 12
Yoghurt adalah nutrisi kaya protein , kalsium , riboflavin , vitamin B6 dan vitamin B12 . ini mempunyai manfaat nutrisi luar yang susu
Untuk mengimbangi alam asid , yoghurt boleh dijual manis, rasa atau dalam kontena dengan buah atau mentega buah di bahagian bawah
Pemanis seperti tebu gula atau Sucralose - untuk yogurt berkalori rendah - sering hadir dalam jumlah besar di yoghurt komersial.
Pemanis seperti tebu gula atau Sucralose - untuk yogurt berkalori rendah - sering hadir dalam jumlah besar di yoghurt komersial.
Pengambilan yogurt termasuklah dari pelbagai perasa seperti ceri, anggur, mangga dan sebagainya secara kerap mampu meningkatkan kandungan bakteria baik ini dan ia boieh mengatasi jumlah bakteria jahat. Dengan ini ia akan memastikan toksin hasil bakteria jahat dikawal dan dikurangkan. Pemakanan yogurt juga dapat membantu proses penghadaman dan proses membuang ketuian. Perut yang sihat akan meningkatkan tahap kesihatan dan sistern pertahanan badan.Terdapat juga kajian yang mendapati pengambilan yogurt oleh wanita sebanyak dua bekas kecil atau 250gm setiap hari membantu mengekalkan flora faraj wanita. Keputihan dan bau yang kurang menyenangkan juga dapat dihindarkan.
No comments:
Post a Comment