squash / labu
Perkataan "labu" berasal dari askutasquash (perkara yang hijau dimakan mentah),
Squashes umumnya merujuk pada empat spesies dari genus Cucurbita asli ke Mexico dan Amerika
spesis ini termasuk
c.maxima iaitu hubbard skuasy,buttercup squash. c.mixta iaitu cushaw skuasy . c.moschata iaitu butternut squash manakala c.pepo adalah labu,acorn squash dan zucchini
yang di kenali sebagai skuasy termasuk labu dan zucchini
Giant skuasy berasal dari Cucurbita maxima dan tumbuh secara rutin yang berat hampir labu gergasi .
vitamin A dan vitamin C adalah antara dua jenis vitamin yang paling tinggi dalam isi labu.
Menariknya ramai yang menyangka menikmati kuaci labu sekadar bahan kudapan kosong. Kajian yang dilakukan oleh saintis AS pengambilan biji labu yang dimakan secara teratur dalam mencegah masalah batu ginjal. Kajian lanjut turut pernah dilakukan oleh saintis dari Thailand.
Mereka mendedahkan hanya lima hingga 10 biji labu diperlukan sehari untuk mencegah batu karang.
isi labu yang direbus dikatakan baik untuk merawat tekanan darah tinggi dan penyakit kuning. Labu yang dimasak juga baik untuk mengawal diabetes manakala labu yang dikukur halus boleh merawat luka kecil seperti terbakar atau luka pisau.
No comments:
Post a Comment