rosemary / rosmarinus officinalis
seindah namanya seharum baunya
daun nya berbentuk jejarum,mengeluarkan detah yang berbau harum, bunga berwarna biru lembut menjadi idaman setiap lebah,semerbak bau nya bila daun rosemary di lurutkan daripada tangkai,keharuman getahnya boleh kekal dalam tangan
herba mediterranean ini juga di kenali ' dew of the sea '
hidup subur di tanah tinggi terutamanya kawasan berbatu di pinggir pantai
di tambah dalam masakan italli,manakala khasiatnya banyak di dalam perubatan dan kecantikan
baunya yang menjadi tarikan utaman biasanya di campurkan ke dalam syampu,minyak wangi dan mandian
campuran rosemary di dalam air panas digunakan untuk mewapkan muka secara lansung boleh melegakan keletihan otak setelah penat bekerja setiap hari
minyak rosemary amat berkesan untuk meransang otak terutamanya bagi pelajar dan mereka menggunakan otak secara intensif
di samping itu juga berguna untk membantu memulihkan tekanan darah rendah,menguatkan jantung yang lemah, melegakan sakit kepala dan mengurangkan tekanan
rosemary juga di jadikan bahan campuran dalam ubat pembasmi kuman dan racun serangga
tarragon / artemsia dracunculus
namanya di dalam bahasa latin membawa maksud 'little dragon'mempunyai rasa pahit manis dan biasa di gunakan dalam masakan perancis
dahulu kala tarragon di gunakan untuk mengeluarkan bisa patukan ular dan racun berbisa daripada binatang lain
pada ketika itu juga di gunakan bagi melancarkan perjalanan fungsi jantung dan hati
daun nya mengnadungi iodin ,garam galian,vitamin A dan C
antara lain kegunaanya ialah untuk meransang nafsu makan,penghadaman dan sebagai tonik
keistimewaan nya ialah daunnya boleh menjadi semacam ubat bius yang di makan sebelum sebelum menelan ubat pahit
manakala akarnya boleh mengurangkan sakit gigi
bay / laurus nobilis
pokok bay memerlukan iklim mediteranaen dan suhu yang sejuk untuk hidup subur
bahagian yang boleh di gunakan ialah kayu,daun,buah dan minyak
daun nya mempunyai sedikit bahan kimia yang boleh meransang rasa mengantuk
apabila di campurkan dalam makanan seperti marinades,sup dan stew akan membantu sistem penghadaman
selain itu daun bay di campurkan dalam mandian untuk mengurangkan keletihan anggota badan
minyak daun bay boleh merawat terseliuh dan sengal sengal sendi tetapi boleh meransang kulit
manakala kayunya amat berguna untuk memberikan aroma yang enak untuk makanan yang di salai
buah bay mengandungi minyak yang boleh di gunakan sebagai perasa makanan dan industri sabun
oregano / origanum vulgare
daun oregano mempunyai rasa pedas pedas
biasanya di campurkan dalam masakan itali seperti piza
selain itu oregano juga menjadi sebahagian perasa di dalam masakan mexico yang di campurkan denagn serbuk cili,stew dan sup
bahagian yang bisa di gunakan adalah daun,bunga,batang dan minyak
bunga nya bolehdi gunakan sebagai dye
minyak oregano merupakan antiseptik paling mujarab sering di gunakan sebagai semburan bilik
teh oregano adalah tonik yang boleh menjadi penawar beberapa penyakit
antara penyakit yang boleh di kurangakn ialah batuk,ketegangan otot,sakit kepala dan sakit ketika haid
manakala daun nya adalah antiseptik yang di sapu untuk menghilangakan bengkak atau benjol, radang otot dan sendi sendi dan ketegangan leher
thyme / thymus vulgaris
manakala Roman membakar thyme sebagai bau bauan harum
di dalam perubatan thyme di gunakan sebagai anti septik
paling banyak di gunakan dalam kosmetik,perubatan dan kegunaan isi rumah
sehingga kini thyme masih lagu di gunakan sebagai anti septik,wangian, pembasmi kuman dan dia phoretic
minyak thyme di perolehi hasil penyulingan bunga dan daun nya
hampir kesemua masakan barat mencampurkan thyme untuk mendapatkan rasa yang enak
sage / salvia officinalis
di kenali sejak kurun ke 16,tumbuh liar di sesetengah kawasan di Sepanyol dan Yugoslavia
ada juga yang percay ,Sage editerranaen mempunyai rasa dan bau yang lebih sedap
berbanding yang tumbuh di dalam iklim lain
Sage adalah antara herba yang mempunyai angka hayat yang panjang
seperti herba lain sage juga di gunakan sebagai bahan pembasmi kuman
daun sage mengandungi sejenis bahan astrin gent yang paling sesuai bagi kulit muka untuk mengecutkan pori pori
digunakan sebagai pencuci muka untuk kulit berjerawat,sage juga juga di campurkan di dalam syampoo untuk mengekal kan kehitam rambut
manakala mencampurkanya di dalam mandian dapat mengurangkan bau peluh
dari segi perubatan pula daun sage yang segar boleh melegakandan menyembuhkan ulser mulut,campuranya
dalam makanan bukan sahaja sebagai perasa atau pembangkit selera tetapi juga boleh membantu menghadamkan lemak daging
No comments:
Post a Comment