my adorable friends

ويقول المثقفون


Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu, sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan, segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman


Makna Kebahagiaan..
Kebahagiaan itu diibaratkan seperti sebatang pohon yang rendang, tempat tumbuhnya adalah jiwa dan perasaan kemanusiaan, ketakwaan kepada Allah adalah merupakan air, udara dan cahaya yang membantu pertumbuhannya
Yusuf al-Qardawi


anda juga ingin mengetahui yang lain?

Related Posts with Thumbnails

Thursday, May 27, 2010

grape

grape / anggur / vitis vinifera L
 anggur berasal dari afganistan hingga tebing laut hitam dan laut kaspian
ia mula di tanam 4000 sebelum masihi
taburanya di sekitar kawasan medi terranean,eropah barat,india,china dan jepun,namun kini hampir seluruh negara ada penanaman anggur

Anggur adalah buah yang tumbuh dari batang pokok menjalar berkayu dalam keluarga Vitaceae. Anggur tumbuh dalam gugusan 6 hingga 300 tangkai, dan terdapat dalam warna hitam, biru, keemasan, hijau, ungu, merah, merah jambu, perang, kuning kemerahan atau putih. Ia boleh dimakan mentah atau digunakan untuk membuat kismis, jem, air anggur, jeli, wain dan minyak biji anggur. Penanaman anggur dilakukan di ladang anggur, dan dikenali sebagai vitikultura.


Daun anggur itu sendiri boleh dimakan dan digunakan bagi menghasilkan hidangan dolma. Pokok anggur seringkali digunakan sebagai pokok makanan untuk sesetengah larva dari order Lepidoptera. Anggur liar seringkali dianggap rumpai, kerana ia menutupi tumbuhan lain disebabkan pertumbuhannya yang pantas.
anggur mengandungi banyak fosforus,mineral ,vitamin A
dan polifenol iaitu sejenis agen antioksidan dan dapat membunuh virus
kandungan vitamin C yang tinggi.
khasiat lain termasuk vitamin A, B1, B2.
mempunyal kalori yang rendah.
mengandungi 80 peratus air dan sumber yang bagus bagi kalium.
mengandungi phytonutrien, bahan aktif dipercayai melindungi badan manusia daripada bahan dan penyakit jantung.

buah anggur berwarna kuning,merah,ungu muda,nungu tua,hijau dan biru tua mengikut jenis dan tempat penanaman
buahnya di makan mentah,di campur ke dalam salad di buat sayur,jus kordial minuman bergas,di tin kan ,di keringkan,di buat wain atau brandi

khasiatnya di dalam perubatan
akar
air rebusannya di minum untuk rawatan muntah muntah melawaskan buang air kecil meransang penghasilan susu ibu dan rawatan penyakit tibi yang menyebabkan bengkak di leher

buah
dimakan atau jus di jadikan tonik minuman untuk tujuan melawasakn buang air kecil mengurangkan panas badan dan mengeluarkan batu karang dalam sistem perkumuhan

 di barat anggur di buat arak dan di jual secara  meluas

No comments:

Post a Comment