my adorable friends

ويقول المثقفون


Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu, sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan, segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman


Makna Kebahagiaan..
Kebahagiaan itu diibaratkan seperti sebatang pohon yang rendang, tempat tumbuhnya adalah jiwa dan perasaan kemanusiaan, ketakwaan kepada Allah adalah merupakan air, udara dan cahaya yang membantu pertumbuhannya
Yusuf al-Qardawi


anda juga ingin mengetahui yang lain?

Related Posts with Thumbnails

Tuesday, June 8, 2010

honeydew / tembikai susu

Tembikai Susu / muskmelon / honeydew / C. melo
merupakan sejenis buah-buahan yang berasal dari Afrika Tengah. Ia berwarna putih hijau dan manis,Berongga dan mempunyai banyak biji di dalamnya. Pokoknya menjalar seperti tembikai.

 Buahnya berat dan banyak kandungan air. Berbau harum dan amat manis apabila ranum.

tembikai susu kaya dengan vitamin A untuk kulit yang sihat dan system imun badan.
serta khasiat vitamin C, iaitu kira-kira 117 mg dalam setengah isi kandungannya sahaja.Selain itu, ia juga kaya dengan beta karoten. Kedua-dua khasiat in berkesan dalam melindungi sel tubuh akibat kesan radikal bebas. 

Selain itu, setengah biji buah ini mengandungi 853 mg potasium dan ia lebih banyak khasiatnya berbanding buah pisang dalam tindakan menurunkan tekanan darah. Setengah biji buah ini mengandungi 97 gm kalori, 1 gm lemak dan 2 gm serat. Ia juga mengandungi anti-oksida untuk mencegah penyakit kronik.
 

Nabi Muhammad SAW turut memakan buah tembikai selain daripada buah tamar. Sehubungan dengan ini, Abu Daud dan Tirmizi merekodkan, Aisyah RA  berkata: “Rasulullah pernah memakan buah tembikai bersama-sama buah tamar basah”

No comments:

Post a Comment