my adorable friends

ويقول المثقفون


Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu, sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan, segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman


Makna Kebahagiaan..
Kebahagiaan itu diibaratkan seperti sebatang pohon yang rendang, tempat tumbuhnya adalah jiwa dan perasaan kemanusiaan, ketakwaan kepada Allah adalah merupakan air, udara dan cahaya yang membantu pertumbuhannya
Yusuf al-Qardawi


anda juga ingin mengetahui yang lain?

Related Posts with Thumbnails

Tuesday, June 1, 2010

coconut / kelapa


Kelapa / Cocos nucifera / Nyiur, coconut / Kokonet / Kokas / Jooz al-hind / Hentgagan Engouz / Hendkakan Enkoyz / Êîêîñ Kokos / Ungbin / Ho ho yeh ji, Yeh ji /  Ke ke ye zi / Ye zi


Pokok kelapaadalah ahli keluarga Arecaceae  (keluarga palma). Ia merupakan spesies tunggal yang dikelaskan dalam genus Cocos  dan merupakan pokok palma yang besar, tumbuh setinggi 30 meter, dengan pelepah daun (pinnate) sepanjang 4-6 meter, dengan helaian daun (pinnae) sepanjang 60-90 cm; pelepah tua luruh meninggalkan batang pokok yang licin.
pokok menggemari kawasan yang bertanah pasir dan mendapat sinaran cahaya matahari yang terik seperti kawasan tepi pantai

Kelapa merupakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai kegunaan dalam masyarakat kita. seluruh bahagian kelapa dari batangnya hinggalah buahnya mempunyai kegunaan yang tersendiri.
Antara kegunaan kelapa ialah batangnya yang dijadikan titi, lidinya dijadikan penyapu, tempurung sebagai bahan bakar dan hiasan, sabut sebagai penyapu, airnya sebagai minuman, santan sebagai pelazat makanan.santan kelapa yang diproses juga menghasilkan minyak dan ini merupakan hasil utama darip pokok kelapa. pautan kegunaan kelapa:


Secara botani, buah kelapa merupakan "buah kering" yang dikenali sebagai pepauh (ataupun drup) bergentian.
gentian yang dikenali sebagai sabut dan terdapat tempurung (endokarpa). Tempurung keras mempunyai tiga liang percambahan yang jelas kelihatan di permukaan luar apabila sabutnya dibuang. Melalui salah satu darinya pucuk keluar apabila embrionya bercambah. Apabila dilihat dari satu bahagian, tempurung dan liang percambahan kelihatan seperti muka monyet yang merupakan istilah bahasa Portugis iaitu coco.
Air daripada buah kelapa boleh diminum dan isi kelapa yang lembut boleh dimakan mentah. Kelapa muda juga dikukus, direbus atau dipanggang sebelum airnya diminum dan isinya dimakan. Dalam masyarakat Melayu terutamanya, kelapa tua diproses untuk dijadikan santan dan minyak masak seharian.
antara khasiat kelapa secara keseluruhanya

Air kelapa
 la amat mujarab untuk mengubati pelbagai penyakit dan melegakan kesan-kesan mabuk akibat keracunan makanan seperti cendawan, udang, ketam dan jering.

Tanda-tanda seperti muntah, pening, cirit-birit, sakit perut, badan lemah dan gatal-gatal atau ditumbuhi bintik-bintik merah kerap berlaku akibat keracunan makanan. Kaedah paling mujarab untuk mengubati kesan-kesan mabuk itu ialah dengan meminum segelas air kelapa muda. 


manakala untuk keracunan cendawan, air kelapa muda hendaklah dicampur dengan satu sudu makan madu asli.

Air kelapa juga berkesan untuk mengubati demam campak, demam kuning dan demam panas. Bagaimanapun, untuk demam panas, ia hendaklah dicampur dengan jus limau nipis.

Air kelapa boleh menghitamkan rambut yang perang. Rambut disiram dengan air kelapa muda kemudian dibungkus dengan tuala.  Biarkan untuk setengah jam sebelum dibilas dengan air bersih.

Penggunaan air kelapa muda sebagai bahan awet muda berkesan untuk menyegarkan kulit muka yang kering, memelihara kesegaran kulit muka serta menghilangkan parut dan kesan jerawat.
 Muka dicuci dengan air kelapa kemudian dibiarkan kering dengan sendirinya sebelum dibilas dengan air bersih.
Santan

baik untuk menjaga kesihatan rambut. Santan melebat, menghitam, melembut dan menyegarkan rambut yang kering.  Pati santan yang diperah daripada kelapa tua dilumur pada rambut dan kulit kepala. Rambut kemudiannya dibungkus dengan tuala dan dibiarkan selama sejam sebelum dicuci dengan syampu.

Kaedah yang sama juga berkesan untuk meluruskan rambut  yang keriting tetapi pati santan hendaklah dicampur dengan jus lmau nipis kemudian dimasukkan ke dalam peti sejuk hingga permukaannya berkepala seperti krim. Krim itulah yang dilumurkan ke rambut.

Untuk mengelakkan rambut beruban, santan pekat yang diperah daripada kelapa tua dididih hingga keluar minyak.  Campur dengan sedikit halba.  Kemudian sapu ke rambut dan kulit kepala pada setiap

Minyak kelapa
disapu ke ketiak untuk mengelakkan ketiak daripada berbau busuk. Bagi mengatasi masalah leher dimakan air vang kerap berlaku di kalangan bayi, sapukan minyak kelapa di bahagian tersebut atau mana-mana bahagian lipatan yang dimakan air sebelum disapu bedak.

Luka akibat terkena pisau juga boleh diubati dengan menggunakan minyak kelapa.  Ambil dua ulas bawang merah, tumbuk hingga halus kemudian campur dengan minyak kelapa sebelum dipanaskan di atas api.  Tampal pada luka dan balut dengan kain.

Isi kelapa
Kelapa diparut kemudian disapu ke bahagian yang tersiram minyak panas bagi meredakan kesakitan. la juga boleh digunakan untuk mengatasi masalah kulit kepala berkeruping. Isi kelapa dibakar hangus kemudian ditumbuk hingga halus.  Campur dengan sedikit minyak masak kemudian sapu ke bahagian yang berkeruping.

putik kelapa
la digunakan bagi meredakan masalah berhingus di kalangan bayi.  Kunyah bahagian lembut kemudian tampal ke ubun-ubun bayi.  Bisa tulang juga boleh diubati dengan menggunakan mumbang. la ditumbuk halus kemudian ditampal ke bahagian yang sakit. Amalkan tiga kali sehari.

No comments:

Post a Comment