Summer savory / Satureja hortensis / borsikafu / Bohnenkraut / sarriette / throúmbi / santoreggia /
spesies mempunyai rasa yang sedikit lebih pahit namun bila di gunakan bersama masaakn sosej ia mengeluarkan aroma wangi,penggunaan nya lebih kerap dalam suasa sejuk
Tanaman ini tumbuh sekitar 30-60 cm (0,98-2,0 kaki) tingginya dan mempunyai daun hijau tirus hampir berwarna gangsa mempunyai bunga berbentuk tabung berwarna ungu yang mekar dari bulan Julai hingga September.
summer savory digunakan untuk membuat minuman seperti fricot, dan pai daging. daunya juga di jadikan herba kering
di Cyrllic Bulgaria Summer savory disebut chubritsa memainkan peranan penting dalam masakan
summer savory disebut cimbru di Romania dan digunakan dalam masakan Romania, terutama di Sarmale (stuffed kubis atau gulungan daun anggur).
summer savory disebut cimbru di Romania dan digunakan dalam masakan Romania, terutama di Sarmale (stuffed kubis atau gulungan daun anggur).
dari sudut kesihatan summer savory bermanfaat untuk paru-paru dan kepala, di gunakan sebagai alat bantu yang berguna untuk pencernaan perut kembung dan kolik, tonik umum dan untuk mengelakkan diarrhea
No comments:
Post a Comment