Barley / Hordeum vulgare L. / jelai / barli /
Barley adalah bijirin gandum yang berasal dari tahunan rumput Hordeum vulgare.
Barley mempunyai banyak kegunaan.Ini berfungsi sebagai utama haiwan ternakan, sebagai asas malt untuk bir dan beberapa minuman suling , dan sebagai komponen pelbagai makanan kesihatan . Hal ini digunakan dalam makanan dan minuman, dan roti barli pelbagai budaya, dari Scotland ke Afrika
Dalam peringkat 2007 dari tanaman bijirin di dunia, gandum keempat baik dari segi kuantiti pengeluaran (136 juta tan)
Barley adalah ahli dari keluarga rumput . Ini adalah penyerbukan sendiri , diploid spesies dengan 14 kromosom . Leluhur liar barley yang ditanamkan, Hordeum vulgare subsp
Dua-baris barley memiliki kandungan protein lebih rendah daripada barleyenam-baris sehingga lebih kadar gula diperam barley secara tradisional digunakan untuk membuat bir
Barley mengandungi lapan asid amino esensial Menurut kajian terkini,. Makan barli gandum boleh menetapkan gula darah (iaitu mengurangkan respon glukosa darah untuk makan) hingga 10 jam selepas pengambilan berbanding dengan putih atau bahkan turun -butir gandum, yang mempunyai indeks glikemik yang sama Kesan ini disebabkan kolon fermentasi karbohidrat dicerna. Barley juga boleh digunakan sebagai pengganti kopi.
Barley hancur berbeza dari tepung gandum barli yang lebih ringan dari wheatmeal tapi lebih gelap di warna, digunakan dalam bubur di Scotland
Barley-makan bubur dikenali sebagai Sawiq di dunia ArabDengan sejarah panjang penanaman di Timur Tengah, barley digunakan dalam pelbagai tradisional Arab, Kurdi, Parsi, dan bahan makanan Turki termasuk kashkak, kashk dan Murri. Barley sup secara tradisional dimakan selama bulan Ramadhan di Arab Saudi. Hal ini juga digunakan dalam makanan dan minuman di Eropah Timur. Di Afrika, di mana suatu tanaman pangan tradisional, mempunyai potensi untuk memperbaiki gizi, meningkatkan ketahanan badan
Dalam Islam, Nabi Muhammad ditentukan barley tujuh penyakit. Ia juga mengatakan untuk menenangkan dan menenangkan perut. Ibnu Sina dalam karya abad ke-11, The Canon of Medicine menulis tentang kesan penyembuhan barley, sup air dan pati untuk demam Selain itu,barley boleh dipanggang dan berubah menjadi teh gandum panggang, minuman Asia yang popular
Dalam cerita rakyat Inggeris, Sosok John Barleycorn di folksong dengan nama yang sama adalah personifikasi barli, dan dari minuman beralkohol yang dibuat dari itu, bir dan wiski. Dalam lagu, John Barleycorn digambarkan sebagai serangan penderitaan, kematian, dan penghinaan yang sesuai dengan pelbagai tahap penanaman barli, seperti menuai dan Malting. Dia mungkin berkaitan dengan dewa-dewi pagan yang lebih tua seperti Mímir atau Kvasir
miko : bagi wanita yang sering mengalami kecing kotor yang menyebabkan sakit pinggang
dan ngilu perut ataupun anak gadis yang mengalami air kencing kuning dan busuk
bolehlah mengamalkan meninum air barli caranya :
bersihkan 1 cawan kecil biji barli,masukan ke dalam periuk,masukan 6 cawan air
putih,dan didihkan tambahkan sedikit gula batu dan gula pasir terpulang pada
kemanisan yang anda inginkan
amalkan meminum air barli ini secara panas mahupun sejuk selama seminggu
insyaallah masalah akan berkurangan..
No comments:
Post a Comment