my adorable friends

ويقول المثقفون


Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu, sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan, segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman


Makna Kebahagiaan..
Kebahagiaan itu diibaratkan seperti sebatang pohon yang rendang, tempat tumbuhnya adalah jiwa dan perasaan kemanusiaan, ketakwaan kepada Allah adalah merupakan air, udara dan cahaya yang membantu pertumbuhannya
Yusuf al-Qardawi


anda juga ingin mengetahui yang lain?

Related Posts with Thumbnails

Friday, October 22, 2010

Red currant / Ribes rubrum / kismis merah

Red currant / Ribes rubrum / kismis merah

Red currant adalah anggota dari genus Ribes dalam keluarga gooseberry Grossulariaceae, berasal dari bahagian dari Eropah barat (Belgium, Perancis, Jerman, Belanda, Itali Utara Utara Sepanyol dan Portugal)

red currant adalah pokok gugur biasanya tumbuh 1-1,5 m, hingga 2 m, bunganya berwarna kuning-hijau mempunyai tandan 4-8 cm, bunga akan jatuh ketika bunga menjadi merah terang buah red currant 3-10 buah pada segugusan masing-masing. sebatang pokok akan dapat menghasilkan 3-4 kilo buah dari pertengahan hingga akhir musim panas
 
Ada beberapa jenis lain yang serupa asli di Eropah, Asia dan Amerika Utara, juga dengan buah boleh dimakan, walaupun biasanya dianggap memiliki rasa rendah. Ini termasuk spicatum Ribes (Eropah Utara dan Asia utara), alpinum Ribes (Eropah Utara), schlechtendalii R. (timur laut Eropah), multiflorum R. (tenggara Eropah), petraeum R. (barat daya Eropah) dan Triste R. (Amerika Utara; Newfoundland ke Alaska dan selatan di pergunungan)

Sementara red currant (rubrum Ribes) dan nigrum R. adalah buah asal dari Eropah utara dan timur, kultivar redcurrant yang pertama kali dibuat di Belgium dan Perancis utara pada abad ke-17.
 Di zaman moden, banyak kultivar telah dipilih,dari Eropah diperluaskan ke Asia

white currant juga merupakan kultivar rubrum Ribes ,walaupun manis dan variasi albino dari redcurrant, itu bukan spesies botani yang berasingan dan kadang-kadang dipasarkan dengan nama seperti sativum Ribes atau Silvestre Ribes, atau dijual sebagai buah yang berbeza

red currant hidup subur dengan matahari penuh, dan boleh tumbuh di sebahagian besar jenis tanah  pokok  red currant   tanaman rendah penyelenggaraan dan juga boleh ditanam sebagai hiasan
red currant sedikit lebih besar dari relatif blackcurrant, tetapi dengan rasa manis dan sedikit masam, walaupun sering ditanamkan untuk jam,pai,bir,sorbet namun sering disajikan mentah atau sebagai iringan sederhana dalam salad, hiasan, atau minuman

Di Inggeris, redcurrant jelly adalah ektrak tradisional dihidangkan dengan daging panggang

Di Perancis,  Bar-le-duc atau Lorraine jelly adalah persiapan olesan tradisional terbuat dari kismis putih atau alternatif red currant

Di Scandinavia dan Schleswig Holstein, sering digunakan dalam sup buah-buahan dan puding musim panas 
Di Jerman itu juga digunakan dalam kombinasi dengan puding atau meringue sebagai untuk mengisi kuih pai

Di Linz, Austria, red currant adalah yang paling umum digunakan untuk mengisi Torte Linzer,tidak seperti cranberry, itu tentu boleh dinikmati dalam keadaan segar dan tanpa penambahan gula

Di daerah berbahasa Jerman, sirap atau manisan yang berasal dari red currant ditambah ke dalam air soda dan dinikmati sebagai minuman menyegarkan bernama Johannisbeerenschorle. Dinamakan demikian kerana kismis merah (Johannisbeeren dalam bahasa Bahasa Jerman) dikatakan matang pertama pada Johannistag atau Jun 24

walaupun blackcurrant lebih tradisional dihubungkan dengan menggunakan ubat, sumber bahasa Inggeris dan Jerman   mempertimbangkan berry red currant untuk mengurangkan demam, sifat diuretik dan zat pencernaan, meningkat kan nafsu makan

red currant mengandungi,tembaga serat ,vitamin B1 danC,antioksidan kaya zat besi, fosforus, kalium,

Teh terbuat dari daun kering redcurrant dikatakan untuk mempermudah gejala gout dan rematik, berguna dalam kompres untuk penyembuhan luka , dan sebagai penyelesaian berkumur untuk jangkitan mulut

No comments:

Post a Comment