Red currant / Ribes rubrum / kismis merah
Red currant adalah anggota dari genus Ribes dalam keluarga gooseberry Grossulariaceae, berasal dari bahagian dari Eropah barat (Belgium, Perancis, Jerman, Belanda, Itali Utara Utara Sepanyol dan Portugal)
red currant adalah pokok gugur biasanya tumbuh 1-1,5 m, hingga 2 m, bunganya berwarna kuning-hijau mempunyai tandan 4-8 cm, bunga akan jatuh ketika bunga menjadi merah terang buah red currant 3-10 buah pada segugusan masing-masing. sebatang pokok akan dapat menghasilkan 3-4 kilo buah dari pertengahan hingga akhir musim panas
red currant adalah pokok gugur biasanya tumbuh 1-1,5 m, hingga 2 m, bunganya berwarna kuning-hijau mempunyai tandan 4-8 cm, bunga akan jatuh ketika bunga menjadi merah terang buah red currant 3-10 buah pada segugusan masing-masing. sebatang pokok akan dapat menghasilkan 3-4 kilo buah dari pertengahan hingga akhir musim panas
Ada beberapa jenis lain yang serupa asli di Eropah, Asia dan Amerika Utara, juga dengan buah boleh dimakan, walaupun biasanya dianggap memiliki rasa rendah. Ini termasuk spicatum Ribes (Eropah Utara dan Asia utara), alpinum Ribes (Eropah Utara), schlechtendalii R. (timur laut Eropah), multiflorum R. (tenggara Eropah), petraeum R. (barat daya Eropah) dan Triste R. (Amerika Utara; Newfoundland ke Alaska dan selatan di pergunungan)
Sementara red currant (rubrum Ribes) dan nigrum R. adalah buah asal dari Eropah utara dan timur, kultivar redcurrant yang pertama kali dibuat di Belgium dan Perancis utara pada abad ke-17.
Sementara red currant (rubrum Ribes) dan nigrum R. adalah buah asal dari Eropah utara dan timur, kultivar redcurrant yang pertama kali dibuat di Belgium dan Perancis utara pada abad ke-17.
Di zaman moden, banyak kultivar telah dipilih,dari Eropah diperluaskan ke Asia
white currant juga merupakan kultivar rubrum Ribes ,walaupun manis dan variasi albino dari redcurrant, itu bukan spesies botani yang berasingan dan kadang-kadang dipasarkan dengan nama seperti sativum Ribes atau Silvestre Ribes, atau dijual sebagai buah yang berbeza
red currant hidup subur dengan matahari penuh, dan boleh tumbuh di sebahagian besar jenis tanah pokok red currant tanaman rendah penyelenggaraan dan juga boleh ditanam sebagai hiasan
white currant juga merupakan kultivar rubrum Ribes ,walaupun manis dan variasi albino dari redcurrant, itu bukan spesies botani yang berasingan dan kadang-kadang dipasarkan dengan nama seperti sativum Ribes atau Silvestre Ribes, atau dijual sebagai buah yang berbeza
red currant hidup subur dengan matahari penuh, dan boleh tumbuh di sebahagian besar jenis tanah pokok red currant tanaman rendah penyelenggaraan dan juga boleh ditanam sebagai hiasan
red currant sedikit lebih besar dari relatif blackcurrant, tetapi dengan rasa manis dan sedikit masam, walaupun sering ditanamkan untuk jam,pai,bir,sorbet namun sering disajikan mentah atau sebagai iringan sederhana dalam salad, hiasan, atau minuman
Di Inggeris, redcurrant jelly adalah ektrak tradisional dihidangkan dengan daging panggang
Di Perancis, Bar-le-duc atau Lorraine jelly adalah persiapan olesan tradisional terbuat dari kismis putih atau alternatif red currant
Di Scandinavia dan Schleswig Holstein, sering digunakan dalam sup buah-buahan dan puding musim panas
Di Inggeris, redcurrant jelly adalah ektrak tradisional dihidangkan dengan daging panggang
Di Perancis, Bar-le-duc atau Lorraine jelly adalah persiapan olesan tradisional terbuat dari kismis putih atau alternatif red currant
Di Scandinavia dan Schleswig Holstein, sering digunakan dalam sup buah-buahan dan puding musim panas
Di Jerman itu juga digunakan dalam kombinasi dengan puding atau meringue sebagai untuk mengisi kuih pai
Di Linz, Austria, red currant adalah yang paling umum digunakan untuk mengisi Torte Linzer,tidak seperti cranberry, itu tentu boleh dinikmati dalam keadaan segar dan tanpa penambahan gula
Di daerah berbahasa Jerman, sirap atau manisan yang berasal dari red currant ditambah ke dalam air soda dan dinikmati sebagai minuman menyegarkan bernama Johannisbeerenschorle. Dinamakan demikian kerana kismis merah (Johannisbeeren dalam bahasa Bahasa Jerman) dikatakan matang pertama pada Johannistag atau Jun 24
Di Linz, Austria, red currant adalah yang paling umum digunakan untuk mengisi Torte Linzer,tidak seperti cranberry, itu tentu boleh dinikmati dalam keadaan segar dan tanpa penambahan gula
Di daerah berbahasa Jerman, sirap atau manisan yang berasal dari red currant ditambah ke dalam air soda dan dinikmati sebagai minuman menyegarkan bernama Johannisbeerenschorle. Dinamakan demikian kerana kismis merah (Johannisbeeren dalam bahasa Bahasa Jerman) dikatakan matang pertama pada Johannistag atau Jun 24
walaupun blackcurrant lebih tradisional dihubungkan dengan menggunakan ubat, sumber bahasa Inggeris dan Jerman mempertimbangkan berry red currant untuk mengurangkan demam, sifat diuretik dan zat pencernaan, meningkat kan nafsu makan
red currant mengandungi,tembaga serat ,vitamin B1 danC,antioksidan kaya zat besi, fosforus, kalium,
Teh terbuat dari daun kering redcurrant dikatakan untuk mempermudah gejala gout dan rematik, berguna dalam kompres untuk penyembuhan luka , dan sebagai penyelesaian berkumur untuk jangkitan mulut
red currant mengandungi,tembaga serat ,vitamin B1 danC,antioksidan kaya zat besi, fosforus, kalium,
Teh terbuat dari daun kering redcurrant dikatakan untuk mempermudah gejala gout dan rematik, berguna dalam kompres untuk penyembuhan luka , dan sebagai penyelesaian berkumur untuk jangkitan mulut
No comments:
Post a Comment