karipap
hari ni miko rajin pula,teringin nak makan karipap,tapi ayam atau daging takde jadi miko buatla inti ikan bilis mixed udang kering,siap dapat bagi jiran lagi
miko dapat resepi ni dari rinchan fotopages,mekasih tuan punya resepi
miko dapat resepi ni dari rinchan fotopages,mekasih tuan punya resepi
bahan
2 cawan tepung gandum
3 sudu mentega
1 sudu minyak
air
garam
bahan inti
3 biji kentang yang di potong dadu
3 sudu cili kisar
2 sudu serbuk kari
bahan kisar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu udang kering di rendam utk buang masin
segengam ikan bilis juga di rendam utk buang masin
method
tepung :
campurkan tepung bersama mentega dan minyak,gaul hingga doh peroi
kemudian masukan sedikit demi sedikit air yang di campur bersama garam,agak2 doh jangan terlalu keras atau lembik
ambil doh sebesar gola golf,gelek kemudian masukan inti,kelim
tapi miko guna acuan karipap,dah beberapa kali cuba tak pass jugak,senget2 jadinya,utk keselamatan miko gunalah acuan
method inti
tumis bahan kisar hingga wangi,kemudian masukan cili,kacau dan masukan serbuk kari
kacau hingga terbit minyak masukan kentang,kacau lagi,kemudian masukan air untuk mengempuk kan kentang kecilkan api
masak hingga kentang lembut,masuk sedikit garam,perasa dan tunggu hingga kuah pekat
2 cawan tepung gandum
3 sudu mentega
1 sudu minyak
air
garam
bahan inti
3 biji kentang yang di potong dadu
3 sudu cili kisar
2 sudu serbuk kari
bahan kisar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu udang kering di rendam utk buang masin
segengam ikan bilis juga di rendam utk buang masin
method
tepung :
campurkan tepung bersama mentega dan minyak,gaul hingga doh peroi
kemudian masukan sedikit demi sedikit air yang di campur bersama garam,agak2 doh jangan terlalu keras atau lembik
ambil doh sebesar gola golf,gelek kemudian masukan inti,kelim
tapi miko guna acuan karipap,dah beberapa kali cuba tak pass jugak,senget2 jadinya,utk keselamatan miko gunalah acuan
method inti
tumis bahan kisar hingga wangi,kemudian masukan cili,kacau dan masukan serbuk kari
kacau hingga terbit minyak masukan kentang,kacau lagi,kemudian masukan air untuk mengempuk kan kentang kecilkan api
masak hingga kentang lembut,masuk sedikit garam,perasa dan tunggu hingga kuah pekat
No comments:
Post a Comment