Wolfberry / goji berry / Chinese wolfberry / mede berry / barbary matrimony vine / bocksdorn / Duke of Argyll's tea tree / Murali / red medlar / matrimony vine / Lycium barbarum L.
Wolfberry, komersil disebut goji berry, adalah nama umum untuk buah dari dua spesies yang berkaitan sangat erat: Lycium barbarum (China: 宁夏 枸杞; pinyin: Ningxia gǒuqǐ) dan L. chinense (China: 枸杞; pinyin: gǒuqǐ), dua spesies dari Boxthorn dalam keluarga Solanaceae (yang juga merangkumi kentang, tomato, terung, deadthly nightshade , cili, dan tembakau). goji berry berasal china
Bahkan, dianggarkan bahawa lebih daripada 72 juta pon Goji Berry secara komersial dihasilkan setiap tahun di China. Angka ini akan terus meningkat seiring Goji yang sekarang dikenali dengan syarikat di Amerika Syarikat yang merupakan pemasaran berry sebagai superfruit, dengan nilai gizi yang baik dan tingkat tinggi antioksidan.
pokok goji berry, tumbuh 1-3 m tinggi. jenis Lycium chinense Mill. ditanam di selatan China dan cenderung menjadi agak lebih pendek, sementara jenis Lycium barbarum L. ditanam di utara, terutama di Daerah Autonomi Ningxia Hui, dan cenderung menjadi agak lebih tinggi
daun goji berry terbentuk bujur dimensi daun 7-cm lebar 3,5 cm lebar tumpul di hujungnya
daunya bewarna hijau muda
daunya bewarna hijau muda
Bunga-bunga tumbuh dalam kumpulan satu hingga tiga kuntum pada tangkai daun. kelopak bunga terdiri daripada sepal berbentuk loceng atau tubular membentuk pendek, cuping segitiga.warna adalah lavender atau cahaya ungu, lebar 9-14 mm,Benang sari yang berstruktur dengan filamen lebih panjang
Di utara, berbunga berlaku dari bulan Jun hingga September dan pematangan goji berry dari bulan Ogos hingga Oktober, bergantung pada garis lintang, ketinggian, dan iklim
Jumlah benih dalam setiap berry sangat bervariasi berdasarkan kultivar dan saiz buah, mengandungi mana-mana antara 10-60 biji kuning kecil yang dikompresi dengan embrio melengkung. Berry matang dari Julai hingga Oktober di belahan bumi utara.apabila matang buahnya bewarna oren ke merah terang seakan akan biji cili
"Wolfberry" adalah nama yang paling umum digunakan Bahasa Inggeris, sedangkan gǒuqǐ (枸杞) adalah nama China untuk goji berry menghasilkan. Di China, berry sendiri disebut gǒuqǐzi (枸杞 子), dengan zi bermaksud "benih" atau secara khusus "berry". Nama umum yang lain adalah "Duke of Argyll's Tea Tree" wolfberry juga dikenali dalam rujukan farmakologis sebagai Fructus lycii, yang bermaksud "buah Lycium" dalam bahasa Latin
Asal dari "Wolfberry " nama umum tidak diketahui, mungkin dihasilkan dari nama genus, yang menyerupai "Lycos", kata Yunani untuk serigala. Dalam dunia yang berbahasa Inggeris, "goji berry" telah digunakan sejak awal abad ke-21 sebagai sinonim untuk "wolfberry". Kata "goji" adalah sebutan gǒuqǐ di Taiwan Hokkien, nama Mandarin tanaman, yang dibangunkan oleh mereka memasarkan produk wolfberry di Barat
Di Jepun tanaman ini dikenali sebagai kuko (クコ) dan buah-buahan disebut kuko no mi (クコ 実 の) atau kuko kajitsu tidak (クコ の 果 実); di Korea dari biji dikenali sebagai gugija (hangul: 기 자 구; Hanja: 枸杞 子) [13]; di Vietnam buah disebut "tu ky" (杞子), "cau ky" (枸杞), "tu ky cau" (枸杞 子) tetapi kilang dan daunnya lebih dikenali popular sebagai "cu Khoi", dan di Thailand tanaman ini disebut gao gee (เก๋า กี้). Dalam Tibet tanaman disebut dretsherma (Tibetwolfberryspelling.png), dengan dre berarti "hantu" dan tsherma bermaksud "duri", dan nama buah ini dretshermǟ dräwu (Wolfberrytibetanname.png), dengan dräwu bermaksud "buah"
Sejak awal abad ke-21 di Amerika Syarikat dan negara-negara maju seperti, telah berkembang pesat perhatian untuk goji berry nilai gizi dan kandungan antioksidan, yang mengarah ke profesi produk pelanggan. pembangunan komersil tersebut cepat meluas dari goji berry mempunyai kedudukan tinggi di antara superfruits diharapkan menjadi sebahagian daripada pasaran-bilion dolar
Majoriti goji berry dihasilkan secara komersil berasal dari Daerah Autonomi Ningxia Hui China utara-tengah dan Daerah Autonomi Uighur Xinjiang China Barat, di mana mereka tumbuh di ladang. Dalam Zhongning County, Ningxia, ladang goji berry biasanya berkisar antara 100 dan 1000 hektar (atau 500-6000 mu) di daerah. Pada tahun 2005, lebih dari 10 juta mu telah ditanami dengan wolfberries di Ningxia
goji berry ditanamkan di sepanjang dataran banjir dan subur di Yellow River selama lebih dari 600 tahun, Ningxia goji berry telah mendapatkan reputasi seluruh Asia untuk high premium kadang-kadang digambarkan secara komersil sebagai "berlian merah".
Ketika matang ,buah merah goji berry dan harus diambil dengan hati-hati Buahnya diawetkan dengan pengeringan di bawah sinar matahari penuh atau dehidrasi mekanikal paparan yang panas selama 48 jam
Buah ini yang biasanya yang kering, seperti kismis, sebelum dihantar ke Amerika Syarikat.
Duke of Argyll memperkenalkan tanaman goji berry ke dalam Kerajaan Syarikat di 1730s di mana ia dikenali sebagai Duke of Argyll's Tea Tree. Saat itu dan masih digunakan untuk lindung nilai, terutama di daerah pesisir. berry merah nya adalah menarik untuk pelbagai burung Inggeris
goji berry hampir tidak pernah dijumpai dalam bentuk segar di luar daerah pengeluaran mereka, dan biasanya dijual dalam tempat terbuka dan pakej-pakej kecil dalam bentuk kering. Jumlah pengeringan berbeza-beza antara goji berry : ada yang lembut dan agak kering dengan cara kismis
Sebagai makanan, goji berry kering secara tradisional dimasak sebelum dimakan. goji berry kering sering ditambah ke bubur beras dan almond jelly, serta digunakan dalam sup tonik China, dalam kombinasi dengan ayam atau daging, sayur-sayuran, dan rempah-rempah lain seperti ubi liar, membranaceus Astragalus, pilosula Codonopsis, dan akar licorice. goji berry juga direbus sebagai teh herba, sering bersama dengan bunga krisantimum dan atau daun jujubes,
China juga menghasilkan bir goji berry ,jus goji, dan New Belgium Brewery membuat Springboard bermusim mereka dengan goji berry digunakan sebagai penyedap. Sejak awal abad ke-21,
goji berry di campurkan dengan produk kopi segera yang mengandungi ekstrak telah dihasilkan di China
tunas goji berry dan daun muda juga ditanam secara komersial sebagai makanan sayuran
kajian juga melaporkan manfaat ubat dari hasil goji berry , menghasilkan sifat antioksidan, termasuk manfaat potensi terhadap penyakit kardiovaskular dan keradangan, anti-kanser
daun goji berry boleh digunakan untuk membuat teh bersama-sama dengan Lycium kulit akar (dìgǔpí disebut; 地 骨 皮 dalam bahasa Cina), untuk ubat tradisional China (TCM). Sebuah glucopyranoside dan fenolik amida terpencil dari akar wolfberry kulit mempunyai aktiviti inhibisi in vitro terhadap bakteria patogen manusia dan cendawan
goji berry sering ditanamkan untuk pelbagai aplikasi makanan dan minuman di China, tetapi semakin hari untuk eksport seperti buah kering, jusdan kekacang, Dalam makanan umum, makanan ringan, minuman, dan aplikasi ubat di Ningxia, China untuk proses goji berry dibuat khas untuk wain "fungsional"
Hamba ingin minta kebenaran untuk dikongsikan info ini bersama-sama page kami. Terima kasih
ReplyDeletehttps://www.facebook.com/pages/Goji-Bali/110007632494760