Collard /couve
Collard hijau adalah kultivar berdaun longgar dan besar dalam keluarga Brassica oleracea (Acephala Group), spesies yang sama yang menghasilkan kubis dan brokoli
Tanaman ini ditanam untuk yang daunnya,daun boleh dimakan dan sebagai taman hias, terutama di Brazil, Portugal, Amerika Selatan, banyak bahagian Afrika, Montenegro, Bosnia dan Herzegovina, Croatia selatan, Sepanyol dan di Kashmir.
Collard mempunyai daun yang besar, berwarna gelap, Collard digolongkan dalam kelompok kultivar yang sama seperti kale hijau dan musim semi, yang mereka sangat mirip secara genetik. Nama Collard adalah bentuk singkat dari kata colewort ("tanaman kubis")
Tanaman ini ditanam untuk yang daunnya,daun boleh dimakan dan sebagai taman hias, terutama di Brazil, Portugal, Amerika Selatan, banyak bahagian Afrika, Montenegro, Bosnia dan Herzegovina, Croatia selatan, Sepanyol dan di Kashmir.
Collard mempunyai daun yang besar, berwarna gelap, Collard digolongkan dalam kelompok kultivar yang sama seperti kale hijau dan musim semi, yang mereka sangat mirip secara genetik. Nama Collard adalah bentuk singkat dari kata colewort ("tanaman kubis")
Tanaman ini juga disebut couve di Brazil, couve-galega di Portugal, "kovi" atau "kobi" di Cape Verde, berbeza di negara-negara berbahasa Sepanyol, Raštika di Bosnia dan Herzegovina Rastan di Montenegro. Di Kashmir itu disebut Haak. Di Congo, Tanzania dan Kenya (Afrika Timur) tanaman disebut wiki Sukuma.
Nama kumpulan Collard Kultivar Acephala ("tanpa kepala" dalam bahasa Yunani) merujuk kepada fakta bahawa pelbagai B. oleracea tidak memiliki inti erat biasa daun ("head") seperti kubis. Tanaman ini merupakan dua tahunan di mana salji musim sejuk berlaku, bahkan hidup di daerah dingin. . Collard memiliki tangkai tegak, sering tumbuh sampai dua meter. Tanaman ini sangat mirip dengan kale. kultivar Popular Collard hijau termasuk Georgia Selatan, Morris Pos, Butter Collard (atau couve-manteiga), dan tronchuda couve.
Tanaman ini ditanamkan secara komersial untuk daun yang tebal, daun dimakan sedikit pahit.Collard sepanjang tahun Collard sedia ada, tetapi banyak orang Percaya bahawa Collard lebih lazat dan lebih berkhasiat pada musim sejuk, selepas embun beku pertama
Untuk rasa terbaik dan tekstur, daun-daun harus dipetik sebelum mereka mencapai saiz maksimum Rasa dan tekstur juga bergantung pada penanaman;. yang manteiga-couve dan tronchuda couve sangat dihargai di Brazil dan Portugal
daun Collard segar boleh disimpan hingga 10 hari jika pendingin sampai tepat di atas titik beku (1 ° C) pada kelembapan tinggi (> 95%). Setelah matang, boleh dibekukan dan disimpan untuk jangka masa yang lebih besar.
Maklumat Gizi
Collard Nilai gizi per 100 g (3.5 oz)
Tenaga 151 kJ (36 kcal)
Karbohidrat 7.1 g
Lemak 0,4 g
Protein 3 g
Vitamin A equiv. 575 mg (64%)
Folat (Vit. B9) 76 mg (19%)
Vitamin C 26 mg (43%)
Vitamin K 623 mg (593%)
Kalsium 210 mg (21%)
Peratusan yang relatif ke US cadangan untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient database
Secara meluas Collard dianggap sebagai makanan sihat, sawi merupakan sumber yang baik dari vitamin C (hanya jika dimakan mentah, kerana panas menghancurkan vitamin C) dan serat larut dan mengandungi beberapa nutrisi dengan sifat anti-kanser
Collard hijau adalah sayur-sayuran pokok masakan AS selatan. Mereka sering disusun dengan lain sayuran hijau daun yang mirip, seperti kangkung, lobak, bayam, dan sawi di "hijau campuran". Mereka umumnya, dimakan sepanjang tahun di Selatan.
Brazil dan Portugalnverde caldo adalah sup Portugis yang sangat popular yang diperbuat dari Collard hijau.
Dalam bahasa Portugis dan masakan Brazil, Collard hijau (atau couve) adalah bahan utama dari hidangan ikan dan daging. Collard adalah lauk standard untuk Feijoada, daging popular dan rebusan kacang- Daun dihiris ke dalam jalur, 1 ihingga 3 mm lebar dan ditumis dengan minyak atau mentega, di rencah dengan bawang putih, bawang merah, dan garam. Kadang-kadang, itu juga dimakan segar.
Iris Collard hijau diiris juga merupakan bahan utama sup popular, caldo verde ("pati hijau")
Di Kashmir, baik daun dan akar yang dimanfaatkan.
Akar dan daun boleh dimasak bersama-sama atau secara berasingan. Sebuah hidangan yang umum adalah rus Haak, sup dari seluruh daun Collard dimasak dalam air, garam dan minyak, biasanya dimakan dengan nasi. Daun juga dimasak bersama dengan daging, ikan atau keju Di musim sejuk, Collard daun dan akar yang diperam untuk membentuk suatu acar yang sangat popular disebut Haak-e-aanchaar.
No comments:
Post a Comment