camu camu / Myrciaria dubia / Cacari / Camocamo /
camu camu, adalah adalah pokok kecil sekitar 3-5 m hidup pokok sungai dari variasi hutan Amazon di Peru dan Brazil, buahnya bewarna merah dan ungu seperti buah ceri
bunga nya yang kecil mempunyai kelopak seperti lilin putih dan aroma manis berbau. Memiliki daun berbulu lebat. daun adalah 3 - 20 cm panjang dan 1 - 2 cm lebar
bunga nya yang kecil mempunyai kelopak seperti lilin putih dan aroma manis berbau. Memiliki daun berbulu lebat. daun adalah 3 - 20 cm panjang dan 1 - 2 cm lebar
Camu-Camu mempunyai astringent, antioxidant, anti-inflammatory, analgesic, antiviral, emollient dan gizi dan mengandungi beta karotena, kalsium, besi, niasin, fosforus, protein, riboflavin, thiamin dan asid amino valin, leucine dan serine
camu camu berguna untuk proses metabolisme, termasuk pembentukan sel darah putih, menjaga sistem kekebalan tubuh yang sihat, dan sokongan untuk otak, kelenjar getah bening, jantung dan paru-paru.
Camu Camu digunakan terutama untuk buah-buahan yang dapat dimakan. Pohon itu terjadi pada penduduk tempatan padat (1000/ha) atau bahkan hidup di dataran banjir Amazon . Tanaman ini sangat toleran terhadap banjir, tahan 4 hingga 5 bulan dengan akar dan bahkan banyak bahagian pokok mahupun dahan terendam air
petani menyebarkan spesies melalui biji botani. Dalam penanaman, pokok camu camu bermula setelah mencapai 2 cm lingkar batang (tiga tahun setelah bercambah). musim yang bertukar dan terjadi sekali pada tahun, selaras dengan kitaran tahunan, Tanaman bunga pada akhir musim kemarau dan buah menjadi lebat pada musim hujan.hidup dengan baik spt tanaman liar menunjukkan bahawa pokok tetap produktif selama beberapa dekad.
pokok camu camu telah dijumpai untuk menghasilkan hampir 12 kg buah pada setiap pokok
Camu Camu di temui dari dataran rendah Amazon Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia dan Brazil. Edaran Camu Camu meluas dari pusat negara bahagian Pará, Brazil, sepanjang pertengahan dan atas Sungai Amazon ke bahagian timur Peru, di utara muncul di Casiquiare dan Orinoco atas dan tengah sungai. Di Brazil ditemui di sepanjang Rondônia Maçangana dan Urupa Sungai dan di Amazonas, di bandar Manaus dan Manacapuru dan sepanjang Javarí itu, Madeira dan Negro Rivers.
camu camu digunakan oleh penduduk asli,
Buah ini sangat masam, dan rasa hanya boleh dihargai dalam resipi memerlukan pengisar, pencairan dalam susu / air dan penambahan gula.
Buah ini sangat masam, dan rasa hanya boleh dihargai dalam resipi memerlukan pengisar, pencairan dalam susu / air dan penambahan gula.
Camu Camu memiliki kandungan vitamin C sangat tinggi (dalam urutan 2-3% dari berat basah) dan merupakan gizi yang paling penting dari buah Camu Camu, yang telah dimanfaatkan secara konsisten dalam kedudukan camu Camu di pasaran antarabangsa
Camu Camu juga mempunyai aroma unik dan pigmentasi buah. Sebuah pigmen kemerahan pada kulit kasar (mungkin anthocyanin) menyebarkan warna pink yang menarik dan unik pada jus diekstraksi dari Camu Camu. Aroma yang halus, tetapi tidak menawan sebagai dalam buah-buahan popular lebih. Camu Camu lebih baru-baru ini juga digunakan dalam ais krim, gula-gula, dll
serbuk dari buah camu camu mulai dijual di barat sebagai makanan kesihatan dibuat dalam bentuk serbuk atau bentuk kapsul. Selain kandungan Vitamin C tinggi mengandungi asid amino valin, leusine dan serine.
No comments:
Post a Comment