Tebu merupakan dari keluarga rumput yang berasal dari Asia Tenggara. Batangnya yang tebal menyimpan sukrose dalam batangnya. Dari cecair ini gula dihasilkan dengan mengeringkan airnya.
Gula yang dikristalkan telah dilaporkan semenjak 2500 tahun dahulu di India. Biasanya, tebu yang bengkok adalah kurang manis berbanding tebu yang batangnya lurus. Kebanyakan tebu yang biasa dilihat adalah tebu yang berwarna kuning dan juga tebu yang berwana hitam. Sekitar abad ke-8 A.D. orang-oramg Arab memperkenalkan gula ke Mediterranean dan dari situ ia ditanam di Sepanyol.
Ia merupakan salah satu tanaman terawal yang di bawa ke Amerika oleh orang-orang Sepanyol.
Penanaman tebu memerlukan cuaca tropika atau separa tropika, dengan hujan minima 600 mm (24 inci) setahun
Tebu merupakan bahan utama yang digunakan dalam pembuatan kristal gula roduk sampingan yang manis, disebut molasses,dan dibuat alkohol.
Terdapat beberapa spesies tebu antaranya tebu kuning,tebu hitam
Kira-kira 107 buah negara menanam pokok tebu untuk menghasilkan 1,324 juta tan (melebihi enam kali jumlah bit gula yang dihasilkan). Pengeluar-pengeluar terbesar ialah Brazil, India, China, dan Pakistan, dan merupakan melebihi 50% daripada pengeluaran dunia
tebu kaya dengan jus yang manis dan Vitamin B2
Batang tebu yang dimakan terus, yang digigit dengan gigi untuk mengeluarkan airnya dan hampas di buang tapi ngilu.
Air tebu yang dihasilkan melalui tangan, atau mesin eletrik dangan sedikit campuran limau nipis dan air batu, menghasilkan minuman yang sedapselain itu tebu berkhasiat dalam perubatan khususnya tebu hitam ia dapat meredakan jantung berdebar,panas badan,meredakan batuk,mengatasi kerosakan gigi
malah tebu berkesan bagi menghasilkan ethanol.
No comments:
Post a Comment