Kulit kayu manis / cinnamon / Cinnamomum zeylanicum / darchini
Kulit kayu manis merupakan sejenis rempah,berasal dari keluarga Lauracea ia di katakan berasal dari Sri Lanka tetapi banyak diimport dari China dan Indonesia.
pokok kayu manis telah ditanamkan dari zaman dahulu di Sri Lanka , dan pohon juga ditanam secara komersial di Kerala di selatan India , Bangladesh , Jawa , Sumatera , dengan Hindia Barat , Brazil , Vietnam , Madagascar , Zanzibar , dan Mesir
kulit kayu manis Sri Lanka yang sangat tipis, halus kulit dengan warna coklat muda-kekuningan dan aroma yang sangat harum
kulit kayu manis Sri Lanka yang sangat tipis, halus kulit dengan warna coklat muda-kekuningan dan aroma yang sangat harum
Kulit kayu manis digunakan untuk menumis. Ia juga boleh digunakan untuk menambah wangian pada air gula (sirap) semasa merebus. Untuk masakan barat, serbuknya digunakan untuk membuat cinnamon roll dan pai epal. Kulit kayu manis juga digunakan untuk membuat wangian.
antara khasiatnya
Kesannya lebih lembut daripada halia tetapi tindakannya lebih keras. Kedua-dua herba itu seringkali direbus bersama-sama bagi menghasilkan minuman yang melegakan bagi mengatasi masalah lenguh-lenguh badan, terutamanya dibahagian kaki, tangan, lutut dan pinggang berpunca daripada kesejukkan.
Air rebusan kulit kayu manis dan halia juga sesuai diamalkan oleh kaum wanita yang sering mengalami senggugut atau kesakitan dibahagian ari-ari dan kaki. Disamping itu ia juga boleh digunakan untuk berkumur untuk mengubati sakit gusi dan juga menghilangkan masalah pernafasan berbau
follow me back ye =) menarik di sini
ReplyDelete