suami ku..kata-kata mu adalah awan hujan, dan kedukaan ku adalah kekeringan daripada pasir purba yang kontang, maka apakah jadinya jika datangnya hujan?
Pages
▼
Thursday, May 26, 2011
senja di persisir sungai melaka
senja di pesisir sungai melaka,tetiba ada aeroplane interframe,dia lalu dan meningglkan jejak asap..
Labu masak lemak kuning
Labu masak lemak kuning
bahan
1 biji labu bersaiz kecil
di potong
2 batang serai
1 biji kelapa asing santan cair dan pekat
sehelai daun kunyit
bahan kisar
2 labu bawang merah
3 biji bawang putih
1 cm kunyit hidup
20 biji cili api kampung
kisar je semua,
method :
masuk kan bahan kisar dalam periuk bersama
santan cair dan labu yang di potong
didihkan hingga labu empuk,tapi jangan terlalu lembik
masukan serai,dan santan pekat,kacau selalu,bila dah mendidih,masuk kan daun kunyit
senangkan,main campak je
pastu makan dengan nasi lembut dengan telur masin,dan sambal belacan..wah..
bahan
1 biji labu bersaiz kecil
di potong
2 batang serai
1 biji kelapa asing santan cair dan pekat
sehelai daun kunyit
bahan kisar
2 labu bawang merah
3 biji bawang putih
1 cm kunyit hidup
20 biji cili api kampung
kisar je semua,
method :
masuk kan bahan kisar dalam periuk bersama
santan cair dan labu yang di potong
didihkan hingga labu empuk,tapi jangan terlalu lembik
masukan serai,dan santan pekat,kacau selalu,bila dah mendidih,masuk kan daun kunyit
senangkan,main campak je
pastu makan dengan nasi lembut dengan telur masin,dan sambal belacan..wah..
filem Karak
salam..
hari ni miko dengan husband gi Mahlota Parade,semangat nak gi tengok wayang filem Karak,
10 minit pertama filem ni memang berhantu gile..lepas tu tak berapa nak takut sangat,tapi tabik spring kat Yusry KRU,sebab sistem bunyi dalam filem ni memang best,pastu di tambah dengan karektor hantu yang berubah wajah ,nampak real dan memang seram
lakonan shiera aiyob dan Shahir tidak menghampakan,tapi bagi miko kehadiran kilafairy dalam filem tu tak mendatang kan kesan,ada tak apa tak ada pun tak apa,
apapun miko bagi 4 bintang kat filem ni
6 jun ni miko nak terjah panggung lagi nak tengok Gangster KL,miko tengok trailer filem ni menarik sangat..
tunggu eh
Thursday, May 19, 2011
Lollo Rossa Lettuce / Itali lettuce
Lollo Rossa Lettuce / red lettuce / Continental Red Lettuce / Lactuca sativa / Itali lettuce
Lollo Rosso Lettuce adalah salad berdaun hijau,ungu dan kemerahan dengan daun membentuk rumpun dan kerinting dihujung,Lollo Rosso Lettuce tergolong dalam keluarga Asteraceae
Lollo Rosso Lettuce di tanam meluas di California.
Di Itali Lollo Rossa Lettuce,sangat terkenal sebagai salad mahal kerana daunya yang cantik,tebal dan crispy,Lollo Rossa Lettuce memiliki rasa ringan dan sedikit rasa manis
Lollo Rossa Lettuce menawarkan tekstur yang sangat baik dan rasa merah beraroma, segar dalam salad atau sandwic, atau gunakan sebagai hiasan makanan, Lollo Rosso Lettuce mempertahankan tekstur crispy lebih lama daripada kebanyakan sayur-sayuran.
Bergantung pada kelainanya, Lollo Rossa Lettuce menawarkan nutrisi salad berbeza-beza. Semua salad menyediakan beberapa serat makanan, karbohidrat, protein
malah Lollo Rossa Lettuce dikatakan mengandungi quercetin antioksidan, yang dipercayai dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.
Dandelion Greens
Dandelion Greens / Taraxacum officinale.
Dandelion Greens atau nama saintifiknya Taraxacum officinale,adalah sayuran jenis harba tergolong dalam keluarga Asteraceae, nama santifik officinale bererti tanaman untuk sifat ubat,kerana Dandelion Greens itu adalah sayuran yang mempunyai rasa pahit
bukan sahaja daun dandelion greens boleh di buat salad dan sebagainya malah bunganya juga boleh di buat arak,di buat madu dan penambah rasa di dalam sayuran yang di goreng,manakala akarnya yang agak pahit boleh di panggang di jadikan minuman pengganti kopi dan tonik herba sebagai rawatan fungsi pencernaan dan tonik hati
di Kanada akar dandelion greens di jadikan ubat yang telah di sahkan,dijual terutama sebagai diuretik. iaitu sejenis ramuan dari ekstrak akar dandelion greens yang boleh diminum untuk rawatan membersihkan darah,anemia, penyakit kuning, dan juga untuk gugup
di katakan kesan bahan kimia hepatoprotective yang diekstrak dari akar dandelion telah dilaporkan juga boleh mendatangkan kemabukan
di United Kingdom sejenis minuman ringan Dandelion dan Burdock dijual di kedai sebagai minuman kesihatan.
Dandelion Greens mempunyai nilai gizi yang tinggi seperti vitamin A dan C, dan zat besi
di samping rendah kalori dan antioksida
Dandelion Greens atau nama saintifiknya Taraxacum officinale,adalah sayuran jenis harba tergolong dalam keluarga Asteraceae, nama santifik officinale bererti tanaman untuk sifat ubat,kerana Dandelion Greens itu adalah sayuran yang mempunyai rasa pahit
bukan sahaja daun dandelion greens boleh di buat salad dan sebagainya malah bunganya juga boleh di buat arak,di buat madu dan penambah rasa di dalam sayuran yang di goreng,manakala akarnya yang agak pahit boleh di panggang di jadikan minuman pengganti kopi dan tonik herba sebagai rawatan fungsi pencernaan dan tonik hati
di Kanada akar dandelion greens di jadikan ubat yang telah di sahkan,dijual terutama sebagai diuretik. iaitu sejenis ramuan dari ekstrak akar dandelion greens yang boleh diminum untuk rawatan membersihkan darah,anemia, penyakit kuning, dan juga untuk gugup
di katakan kesan bahan kimia hepatoprotective yang diekstrak dari akar dandelion telah dilaporkan juga boleh mendatangkan kemabukan
di United Kingdom sejenis minuman ringan Dandelion dan Burdock dijual di kedai sebagai minuman kesihatan.
Dandelion Greens mempunyai nilai gizi yang tinggi seperti vitamin A dan C, dan zat besi
di samping rendah kalori dan antioksida
Wednesday, May 18, 2011
Tatsoi
Tatsoi / Brassica narinosa / Brassica rapa var. rosularis / spinach mustard / spoon mustard / rosette bok choy
Tatsoi adalah tanaman ini memiliki daun berbentuk sudu bewarna hijau gelap yang membentuk roset tebal. Ini mempunyai tekstur krim yang lembut dan mempunyai rasa halus ,tatsoi tergolong dalam keluarga brassica termasuk broccoli, Brussels sprouts, collards ,kale
tatsoi California banyak di temui di pasaran,tatsoi sangat tahan terhadap cuaca dingin kini tersedia sepanjang tahun kerana ditanam secara komersil atas permintaan .
tatsoi mempunyi rasa yang lebih ringan dari sawi dan mempunyai tekstur yang serupa dengan bok choy.
tatsoi umumnya, dimakan mentah, tetapi boleh ditambah ke sup pada akhir tempoh memasak. Ketika tatsoi dicampur dengan sayuran lain meningkatkan rasa dan nilai gizi.
tatsoi sangat kaya akan kalsium dan vitamin dua kali berkhasiat sebagai bok choy,tatsoi rendah kalori tapi tinggi mineral, vitamin,dan antioksidan
Tatsoi adalah tanaman ini memiliki daun berbentuk sudu bewarna hijau gelap yang membentuk roset tebal. Ini mempunyai tekstur krim yang lembut dan mempunyai rasa halus ,tatsoi tergolong dalam keluarga brassica termasuk broccoli, Brussels sprouts, collards ,kale
tatsoi California banyak di temui di pasaran,tatsoi sangat tahan terhadap cuaca dingin kini tersedia sepanjang tahun kerana ditanam secara komersil atas permintaan .
tatsoi mempunyi rasa yang lebih ringan dari sawi dan mempunyai tekstur yang serupa dengan bok choy.
tatsoi umumnya, dimakan mentah, tetapi boleh ditambah ke sup pada akhir tempoh memasak. Ketika tatsoi dicampur dengan sayuran lain meningkatkan rasa dan nilai gizi.
tatsoi sangat kaya akan kalsium dan vitamin dua kali berkhasiat sebagai bok choy,tatsoi rendah kalori tapi tinggi mineral, vitamin,dan antioksidan
Endive
Endive / Cichorium endivia L. /
Endive berasal Belgium di temui sekitar 1830, Sayuran ini tajam, lembut dan lazat ,kerana kelazatan dan kessesuaianya endive tersebar ke Amerika Syarikat
Endive tergolong dalam keluarga sawi putih ,yang meliputi variasi iaitu Curly endive ( berdaun kecil ), radicchio dan Escarole (berdaun lebar)
Daun di luar dari kepala endive berwarna hijau dan pahit. Daun bahagian dalam endive bewarna putih dan beraroma lebih ringan. Kedua-dua jenis endive digunakan dalam campuran salad dengan salad
Endive berasal Belgium di temui sekitar 1830, Sayuran ini tajam, lembut dan lazat ,kerana kelazatan dan kessesuaianya endive tersebar ke Amerika Syarikat
Endive tergolong dalam keluarga sawi putih ,yang meliputi variasi iaitu Curly endive ( berdaun kecil ), radicchio dan Escarole (berdaun lebar)
Daun di luar dari kepala endive berwarna hijau dan pahit. Daun bahagian dalam endive bewarna putih dan beraroma lebih ringan. Kedua-dua jenis endive digunakan dalam campuran salad dengan salad
endive Belgium amat di gemari dan mudah di tanam seperti salad,
endive Belgium tumbuh dalam dua tahap,iaitu unutk akar,daun kuning dan putih.
jika anda ingin tahu akar endive yang telah di kerat boleh di tuai semula untuk mendapatkan hasil
Endive kaya mineral, folat,vitamin A ,B, C dan K,beta-karoten,kalium. dan sangat tinggi dengan serat rendah kalori
endive sering disebut ratu dari sayuran kerana fizikalnya elegan dan merupakan salad sihat.endive sayuran yang paling berharga dan serbaguna di dunia.
endive boleh di sediakan dalam pelbagai cara direbus, kukus, dipanggang, atau ditumis,grillled
endive Belgium tumbuh dalam dua tahap,iaitu unutk akar,daun kuning dan putih.
jika anda ingin tahu akar endive yang telah di kerat boleh di tuai semula untuk mendapatkan hasil
Endive kaya mineral, folat,vitamin A ,B, C dan K,beta-karoten,kalium. dan sangat tinggi dengan serat rendah kalori
endive sering disebut ratu dari sayuran kerana fizikalnya elegan dan merupakan salad sihat.endive sayuran yang paling berharga dan serbaguna di dunia.
endive boleh di sediakan dalam pelbagai cara direbus, kukus, dipanggang, atau ditumis,grillled
Mizuna
Mizuna / Sawi Jepun / Xiu Cai / Kyona / Japanese Mustard / Potherb Mustard / Japanese Greens / California Peppergrass / Spider Mustard / Brassica rapa var. nipposinica
Mizuna berasal dari negara Jepun tergolong dalam keluarga sawi Brassica rapa var. nipposinica,mula tersebar di barat sebagai campuran hidangan salad,mizuna mudah di dapati kerana ia hidup sepanjang tahun,mizuna terdapat banyak variati seperti Early Mizuna,Kyona Mizuna,Komatsuna Mizuna,Vitamin Green Mizuna,Kyoto Mizuna, Happy Rich Mizuna,Summer Fest Mizuna,Tokyo Early Mizuna,Mibuna Mizuna,Red Komatsuna Mizuna,Waido Mizunaand dan Purple Mizuna
Mizuna berasal dari negara Jepun tergolong dalam keluarga sawi Brassica rapa var. nipposinica,mula tersebar di barat sebagai campuran hidangan salad,mizuna mudah di dapati kerana ia hidup sepanjang tahun,mizuna terdapat banyak variati seperti Early Mizuna,Kyona Mizuna,Komatsuna Mizuna,Vitamin Green Mizuna,Kyoto Mizuna, Happy Rich Mizuna,Summer Fest Mizuna,Tokyo Early Mizuna,Mibuna Mizuna,Red Komatsuna Mizuna,Waido Mizunaand dan Purple Mizuna
ada sumber mngatakan mizuna telah ditanamkan di Jepun sejak zaman kuno, tetapi kemungkinan besar ia berasal dari China.
pokok sayur mizuna membentuk rumpun sekitar 22cm (9 ") daunya bewarna hijau tua dan daun bergigi dan berbulumemiliki rasa yang ringan namun tajam.
Daun mizuna yang masih muda mempunyai rasa lebih manis,ringan dan segar. manakala daun mizuna dewasa sedikit kasar dan menawarkan rasa pedas kerana itu ia telah diberi gelaran "moster spider".
pokok sayur mizuna membentuk rumpun sekitar 22cm (9 ") daunya bewarna hijau tua dan daun bergigi dan berbulumemiliki rasa yang ringan namun tajam.
Daun mizuna yang masih muda mempunyai rasa lebih manis,ringan dan segar. manakala daun mizuna dewasa sedikit kasar dan menawarkan rasa pedas kerana itu ia telah diberi gelaran "moster spider".
Friday, May 6, 2011
Cotoneaster
Cotoneaster /
Cotoneaster adalah genus dari tanaman berkayu seperti mawar terdiri dalam keluarga Rosaceae,
tumbuh asli di wilayah Palaearctic juga di temui di Asia, Eropah, Afrika Utara dengan hidup subur di pergunungan China barat daya dan Himalaya Cotoneaster juga berkaitan dengan Hawthorns (Crataegus), firethorns (Pyracantha), photinias (Photinia) dan rowans (Sorbus) *miko dah postingkan sebelum ini
pokok Cotoneaster setinngi 5-5 meter menghasilkan bunga dihasilkan di akhir musim semi hingga awal musim panas,Buah cotoneaster sangat kecil iaitu 5-12 milimeter diameter,bewarna merah muda atau merah terang, oren bertukar maroon atau hitam ketika matang
Cotoneaster adalah genus dari tanaman berkayu seperti mawar terdiri dalam keluarga Rosaceae,
tumbuh asli di wilayah Palaearctic juga di temui di Asia, Eropah, Afrika Utara dengan hidup subur di pergunungan China barat daya dan Himalaya Cotoneaster juga berkaitan dengan Hawthorns (Crataegus), firethorns (Pyracantha), photinias (Photinia) dan rowans (Sorbus) *miko dah postingkan sebelum ini
pokok Cotoneaster setinngi 5-5 meter menghasilkan bunga dihasilkan di akhir musim semi hingga awal musim panas,Buah cotoneaster sangat kecil iaitu 5-12 milimeter diameter,bewarna merah muda atau merah terang, oren bertukar maroon atau hitam ketika matang
Horned melon
Horned melon / Cucumis metuliferus / timun Afrika / buah blowfish
timun Afrika juga di sebuat timun bertanduk,tembikai,labu air,tomato inggeris,sejenis tanaman sepeti Melano (buahnya seakan akan tomato ataupun gajus) dan kiwano (di sebut di negara New zeland) dan juga dikenali sebagai "cherie", adalah sebuah pokok anggur tahunan dalam keluarga timun dan tembikai
timun Afrika berasal dari daerah Gurun Kalahari Afrika dan kini melaus di tanam di California, Chile, Australia dan New Zealand
di tenggara Amerika timun Afrika juga dikenali sebagai buah blowfish,pokok timun afrika itu ditanam untuk buahnya, yang kelihatan seperti timun lonjong dengan duri seperti tanduk.
Ketika matang buahnya membesar sekitar 15 cm, kulit timun Afrika bewarna kuning-oren dan mempunyai isi tebal,berair,dengan sedikit manis dan bewarna hijau terang dengan rasa yang serupa dengan pisang ataupun kiwi dan tekstur mirip dengan timun.
Buah dari tanaman ini boleh dimakan,juga digunakan sebagai sering untuk dekorasi atau penghias piring untuk makanan.
Di Zimbabwe, timun Afrika disebut 'gaka' atau 'gakachika' dan ini digunakan terutamanya sebagai ulam,salad, dan dekorasi makanan
timun Afrika kaya vitamin C,serat mengandungi kalium dan besi dan kalori rendah, meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan menguatkan dinding pembuluh darah.
timun Afrika juga di sebuat timun bertanduk,tembikai,labu air,tomato inggeris,sejenis tanaman sepeti Melano (buahnya seakan akan tomato ataupun gajus) dan kiwano (di sebut di negara New zeland) dan juga dikenali sebagai "cherie", adalah sebuah pokok anggur tahunan dalam keluarga timun dan tembikai
timun Afrika berasal dari daerah Gurun Kalahari Afrika dan kini melaus di tanam di California, Chile, Australia dan New Zealand
di tenggara Amerika timun Afrika juga dikenali sebagai buah blowfish,pokok timun afrika itu ditanam untuk buahnya, yang kelihatan seperti timun lonjong dengan duri seperti tanduk.
Ketika matang buahnya membesar sekitar 15 cm, kulit timun Afrika bewarna kuning-oren dan mempunyai isi tebal,berair,dengan sedikit manis dan bewarna hijau terang dengan rasa yang serupa dengan pisang ataupun kiwi dan tekstur mirip dengan timun.
Buah dari tanaman ini boleh dimakan,juga digunakan sebagai sering untuk dekorasi atau penghias piring untuk makanan.
Di Zimbabwe, timun Afrika disebut 'gaka' atau 'gakachika' dan ini digunakan terutamanya sebagai ulam,salad, dan dekorasi makanan
timun Afrika kaya vitamin C,serat mengandungi kalium dan besi dan kalori rendah, meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan menguatkan dinding pembuluh darah.
Artemesia / apsintus
Artemesia / apsintus
Artemesia adalah sejenis tanaman golongan herba merupakan genus paling besar pelbagai tanaman dengan antara 200 hingga 400 spesies yang termasuk dalam keluarga Asteraceae daisy.
antara spesis dalam keluarga yang sama dengan artemesia yang sering di temui antaranya mugwort, sagebrush, sagewort, and wormwood,Tarragon (A. dracunculus) dan Southernwood (A. abrotanum).Sebahagian besar spesies mempunyai aroma yang kuat dan rasa pahit
Artemesia adalah tanaman yang tumbuh di Tenggara dan selatan terutamanya dalam iklim sedarhana kering,pokok artemesia biasanya berbunga pada akhir jun
antara spesis dalam keluarga yang sama dengan artemesia yang sering di temui antaranya mugwort, sagebrush, sagewort, and wormwood,Tarragon (A. dracunculus) dan Southernwood (A. abrotanum).Sebahagian besar spesies mempunyai aroma yang kuat dan rasa pahit
Artemesia adalah tanaman yang tumbuh di Tenggara dan selatan terutamanya dalam iklim sedarhana kering,pokok artemesia biasanya berbunga pada akhir jun
Daun Artemesia sama sepeti bentuk daun pakis,daunya ditutupi abu abu bewarna putih, pokok artemesia boleh mencapai ketinggian 25-30 cm
Daun aromatik Artemesia juga di anggap sebagai ubat, dan sebahagian digunakan untuk menaik kan aroma masakan. Sebahagian besar spesies mempunyai rasa yang sangat pahit terutamanya dracunculus A. (tarragon),jenis ini banyak digunakan sebagai ramuan, khususnya dalam masakan Perancis.
genus Artemisia juga diberi nama sebagai botani kuno. Artemisia adalah isteri dan adik dari / Raja Yunani Parsi Maussollos . Artemisia, yang memerintah selama tiga tahun selepas kematian raja, adalah seorang penyelidik ahli botani dan perubatan, dan meninggal pada 350 SM
Artemisia umum (A. absinthium) telah digunakan dalam ubat-ubatan dan minuman seperti Absinth dan Vermouth.
Daun aromatik Artemesia juga di anggap sebagai ubat, dan sebahagian digunakan untuk menaik kan aroma masakan. Sebahagian besar spesies mempunyai rasa yang sangat pahit terutamanya dracunculus A. (tarragon),jenis ini banyak digunakan sebagai ramuan, khususnya dalam masakan Perancis.
genus Artemisia juga diberi nama sebagai botani kuno. Artemisia adalah isteri dan adik dari / Raja Yunani Parsi Maussollos . Artemisia, yang memerintah selama tiga tahun selepas kematian raja, adalah seorang penyelidik ahli botani dan perubatan, dan meninggal pada 350 SM
Artemisia umum (A. absinthium) telah digunakan dalam ubat-ubatan dan minuman seperti Absinth dan Vermouth.