Pages

Wednesday, May 18, 2011

Endive

Endive / Cichorium endivia L. /

Endive berasal Belgium di temui sekitar 1830, Sayuran ini tajam, lembut dan lazat ,kerana kelazatan dan kessesuaianya endive tersebar ke Amerika Syarikat

 Endive tergolong dalam keluarga sawi putih ,yang meliputi variasi iaitu Curly endive ( berdaun kecil ), radicchio dan Escarole (berdaun lebar)
 Daun di luar dari kepala endive berwarna hijau dan pahit. Daun bahagian dalam endive bewarna putih dan beraroma lebih ringan. Kedua-dua jenis endive digunakan dalam campuran salad dengan salad 

endive Belgium amat di gemari dan mudah di tanam seperti salad,
endive Belgium tumbuh dalam dua tahap,iaitu unutk akar,daun kuning dan putih.
jika anda ingin tahu akar endive yang telah di kerat boleh di tuai semula untuk mendapatkan hasil

Endive kaya mineral,  folat,vitamin A ,B, C dan K,beta-karoten,kalium. dan sangat tinggi dengan serat rendah kalori

endive sering disebut ratu dari sayuran kerana fizikalnya elegan dan merupakan salad sihat.endive sayuran yang paling berharga dan serbaguna di dunia.

endive boleh di sediakan dalam pelbagai cara  direbus, kukus, dipanggang, atau ditumis,grillled

No comments:

Post a Comment