Pages

Wednesday, July 21, 2010

ikan cencaru goreng sambal

ikan cencaru goreng sambal 

resepi ni ringkas gila,tapi kalau ikan nya masih baru cili pula masak sempurna memang best makan dengan nasi,sambal ikan ni saya makan bersama sup tauhu dan sayuran

4 ekor ikan cencaru di buang kulit di bersihkan dan di potong dua
2 senduk kecil cili mesin
2 ulas bawang besar di hilis bulat
1 ulas bawang putih di pecahkan (saya tak berapa suka bawang putih jadi saya masukan buat rasa)
kunyit serbuk
minyak
garam

method
ikan cencaru di gaul bersama kunyit dan garam halus,kemudian di goreng dan ketepikan

dalam minyak yang sama,masukan bawang merah,tumis hingga naik bau kemudian masukan bawang putih kerana kalau masuk awal bawang putih cepat hangus

masukan cili mesin dan goreng hingaa sambal masak sempurna dan sedikit garing,perasakan

kemudian masukan ikan cencaru tadi,gaul mesra dan hidangkan

simplekan

No comments:

Post a Comment