bahan
1/2 kilo tepung gandum
2 sudu planta
1 sudu susu pekat
1 sudu besar gula
1 biji telur
air
garam
method
Taburkan tepung di atas papan canai
Buat bentuk seperti gunung lubangkan di tengahnya
Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah,Gaul kesemuanya hingga sebati.
Kemudian gaul dengan tepung,Tuang air sedikit demi sedikit.
Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut
rehatkan doh tadi selama 1 jam
setelah itu ambil doh bulatkan sebesar bola ping-pong kemudian sapukan doh tadi dengan planta,Pastikan doh dengan planta
Tutup doh semula dan biarkan selama 1 jam.
kemudian doh sedia untuk di canai.
kuah kari tak berapa nak kari
sebenarnya bahan2 tak cukup yang mana ada je dalam peti sejuk,inilah jadinya
kuah kari terlebih simple
1 cawan kacang dal
3 cawan air.
1 sudu kecil makan kunyit
2 ulas bawang besar di hiris halus
2 ulas bawang putih di hiris halus
1 sudu serbuk kari
santan
garam
perahan asam jawa
air
3 sudu besar minyak masak
1 tangkai daun kari
method
bersihkan kacang dal masuk kan ke dalam periuk bersama 3 cawan air,masak hingga mendidih,rasa kacang dal lembut dengan jari
di sebabkan saya tiada sayur sayuran jadi saya terus masuk kan santan,kecilkan api kemudian masukan sedikit air perahan asam jawa,dan garam kacau mesra
kecilkan api
kemudian panaskan sedikit minyak,goreng bawang merah,bawang putih,daun kari dan serbuk kari,goreng hingga naik bau kemudian masukan kesemua bahan ini ke dalam kuah dal tadi kacau mesra,bila kuah agak pekat angkat dan hidangkan
selain tu saya juga sediakan sambal tumis ikan bilis,makan bersama roti canai memang best
No comments:
Post a Comment