badam / almond / Prunus dulcis
adalah pokok renek di dalam keluarga Rosaceae pokok badam menjadi produktif dan mula berbuah selepas lima tahun. Buah ini matang pada musim gugur, 7-8 bulan selepas berbunga
Dalam istilah botani, buah badam bukan kacang , tetapi buah berbiji panjang 3,5-6 cm. yang menutupi bahagian luar atau exocarp
badam berkulit tebal dan keras,di dalam nya terdapat isi badam yang boleh di makan,isi badam lemak dan manis
Dalam istilah botani, buah badam bukan kacang , tetapi buah berbiji panjang 3,5-6 cm. yang menutupi bahagian luar atau exocarp
badam berkulit tebal dan keras,di dalam nya terdapat isi badam yang boleh di makan,isi badam lemak dan manis
pokok badam sesuai dengan iklim mediterranean,buah badam di katakan di sebar oleh manusia kuno di sepanjang pesisiran Laut Tengah ke Afrika utara dan Eropah selatan
Perkataan "almond" berasal dari bahasa Perancis kuno atau alemande almande
Almond disebut lawz لوز dalam Bahasa Arab dan baadaam di Parsi , Hindi , Punjabi , Tamil , Bengali , Telugu , Malayalam , Kannada , Marathi , Gujarat , Turki , Uzbekistan , Urdu dan Kashmir . Di Jerman almond disebut "Mandel", serta "Almond".Dalam Bahasa Ibrani disebut שקד almond shaqed, yang berakar pada sebuah kuno Semit panjang, seperti yang terlihat di Akkadia šiqdu dan Ugaritik thaqid, serta istilah Ethiopia tua
Perkataan "almond" berasal dari bahasa Perancis kuno atau alemande almande
Almond disebut lawz لوز dalam Bahasa Arab dan baadaam di Parsi , Hindi , Punjabi , Tamil , Bengali , Telugu , Malayalam , Kannada , Marathi , Gujarat , Turki , Uzbekistan , Urdu dan Kashmir . Di Jerman almond disebut "Mandel", serta "Almond".Dalam Bahasa Ibrani disebut שקד almond shaqed, yang berakar pada sebuah kuno Semit panjang, seperti yang terlihat di Akkadia šiqdu dan Ugaritik thaqid, serta istilah Ethiopia tua
ada 2 variasi badam iaitu manis dan pahit,pokok badam manis mengeluarkan bunga berwarna putih manakala yang pahit pula mengeluarkan bunga berwarna merah muda
badam pahit banyak di jadikan pati atau minyak
badam pahit banyak di jadikan pati atau minyak
Di Itali , almond manis adalah asas untuk amaretti (makaroni almond), iaitu makanan umum
Secara tradisional, peratusan rendah almond pahit (10-20%) akan ditambah kepada bahan, yang memberikan rasa pahit spt cookies mereka campurkan apricot digunakan sebagai pengganti almond yang pahit
Secara tradisional, peratusan rendah almond pahit (10-20%) akan ditambah kepada bahan, yang memberikan rasa pahit spt cookies mereka campurkan apricot digunakan sebagai pengganti almond yang pahit
Almond juga merupakan pilihan umum sebagai kacang dimasukkan ke dalam torrone Di Puglia dan Sicily , "pasta Di mandorle" (pasta almond) digunakan untuk membuat kuih kecil yang lembut, seringkali dihiasi dengan mentega, pistacchio atau coklat.
Di China , badam digunakan dalam dessert dimana ia dicampur dengan susu dan di minum ketika panas
Di Pakistan dan India , badam adalah bahan dasar pemanis,halwa badam adalah diperbuat daripada badam manis dengan menambah pewarna.
selain sebagai penambah rasa badam juga di jadikan susu dan syrup
badam ini sangat disegani di beberapa kebudayaan. Di negara bahagian India utara, Jammu dan Kashmir , badam ditetapkan sebagai pokok Negara Kashmir
Di India, badam diyakini baik untuk otak, sedangkan China menganggapnya sebagai simbol kesedihan abadi dan keindahan wanita.
badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tak tepu,Kandungan lemak mono taktepu (monounsaturated fat) yang tinggi dalam badam membuatkan badam menjadi penawar bagi memerangi kolesterol LDL di dalam badan.
Badam mengandungi 20 kali lebih banyak protein Selain kandungan lemak dan karbohidratnya tinggi, kandungan vitamin B , niasin ,Kandungan kalsium , dan kandungan fosforusnya
Kanak-kanak amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang dan gigi.
Di bahagian selaput biji badam sahaja terdapat sekurang-kurangnya 20 jenis flavonoids (antioksida) utama. Asid folik yang terdapat di dalam badam dipercayai dapat menurunkan paras homocystein, iaitu sejenis asid amino yang boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit; dengan itu juga mengurangkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi. Badam juga dikatakan dapat menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempunyai kandungan kalsium sama seperti terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berguna bagi menghalang osteoporosis.
No comments:
Post a Comment