Pages

Tuesday, October 5, 2010

Swiss Chard / Chard

Swiss Chard / Chard / 


Chard, juga dikenali dengan nama umum Switzerland Chard sebagai Silverbeet, Abadi Bayam, Bayam bit, Ketam bit, Seakale bit, dan Mangold, adalah sayur-sayuran berdaun, dan merupakan salah satu keturunan ditanamkan dari bit laut, Beta vulgaris subsp. maritima daun nya boleh dimakan

Swiss Chard dari Switzerland digunakan untuk membezakan Chard dari kelainan bayam Perancis oleh penerbit katalog abad ke-19 


Chard boleh dituai sementara daun muda dan tua akan selepas layu apabila daun lebih besar dan mempunyai sedikit lebih keras batang. Chard sangat mudah rosak.

Chard mempunyai daun berkilat bergaris hijau, dengan rentang yang berasal dari putih menjadi kuning dan merah bergantung pada penanaman. Rasanya sedikit pahit. Chard Segar muda boleh digunakan mentah dalam salad. pokok Chard menghasilkan banyak tangkai biasanya dimasak (seperti di pizzoccheri) atau ditumis; kepahitan Chard hilang dengan memasak, meninggalkan rasa yang halus yang lebih halus daripada bayam yang dimasak


Kultivar Chard termasuk bentuk hijau, seperti 'Lucullus' dan 'Fordhook Giant' serta bentuk-bergaris merah seperti 'Ruby Chard', 'Rainbow Chard' dan 'Rhubarb Chard'.

Chard dan bit yang lain chenopods, sebuah kumpulan yang baik keluarganya sendiri Chenopodiaceae atau subfamili dalam Amaranthaceae.

Chard digunakan dalam pelbagai budaya di seluruh dunia, termasuk masakan Arab Palestin

No comments:

Post a Comment