Pages

Tuesday, October 5, 2010

Rutabaga / Rutabagas / Brassica napobrassica L / lobak Sweden / lobak kuning / Swedish turnip

Rutabaga / Rutabagas / Brassica napobrassica L /  lobak Sweden / lobak kuning /  Swedish turnip


rutabaga adalah sayuran akar atau ubi yang berasal sebagai penanaman silang antara kubis dan lobak
ubi dipersiapkan untuk makanan dalam pelbagai cara, dan daunnya juga boleh dimakan sebagai sayur-sayuran daun

Rutabaga dari rotabagge Sweden dialek, secara harfiah, "root ram") adalah istilah Amerika dan Kanada umum untuk tanaman, sementara "Sweden" adalah istilah yang digunakan dalam banyak pilihan dari Inggeris, Welsh, Australia dan New Zealand.

 Di AS, tanaman ini juga dikenali sebagai "lobak Sweden" atau "lobak kuning", sedangkan di Ireland, ini disebut sebagai "lobak". 



Rutabaga juga digunakan dalam bahagian Utara dan Midland Inggeris, Cornwall dan Atlantik Kanada. Di Scotland, itu adalah baik "tumshie" atau "neep",  dan Brassica rapa var. rapa, disebut sebagai "lobak" dalam penggunaan bahasa Inggeris selatan, bukan disebut "lobak putih" seperti di Ireland

rutabaga berasal dari ahli botani Switzerland Gaspard Bauhin pada tahun 1620, di mana ia mencatatkan bahawa itu tumbuh liar di Sweden. rutabaga sering dianggap berasal dari Scandinavia atau Rusia.
rutabaga dikatakan telah diperkenalkan secara luas ke Inggeris sekitar akhir abad ke-18, tapi tercatat sebagai yang hadir di taman kerajaan di Inggeris pada awal 1669 dan telah dijelaskan di Perancis pada tahun 1700. Hal itu ditegaskan oleh Sir John Sinclair dalam bukunya Ladang Scotland telah diperkenalkan ke Scotland sekitar 1781-1782.

di Finland rutabaga di masak dalam pelbagai cara; panggang dengan hidangan daging, sebagai bahan utama dalam hidangan Sweden pernah popular Krismas ("lanttulaatikko"), sebagai penambah rasa di sup, dimasak dan dihiris memanjang sebagai sisi dalam piring atau dalam salad, dibakar, atau direbus.

Di Scotland, rutabagas dan kentang rebus dan dihaluskan secara berasingan untuk menghasilkan "tatties dan neeps" ("tatties" menjadi kata Scotland untuk kentang), biasanya disajikan dengan hidangan kebangsaan Scotland Haggis sebagai program utama makan malam Burns

rutabaga juga telah diukir dan digunakan sebagai lentera lilin sejak perayaan Halloween perdana di Scotland dan Ireland Neeps juga
Di Kanada rutabaga  digunakan sebagai pengisi dalam makanan seperti daging cincang dan kuih Natal, atau sebagai lauk dengan makan malam hari Ahad di Atlantik Kanada. Di  AS rutabagas kebanyakan dimakan sebagai sebahagian daripada rebusan atau casseroles, dilayan dihaluskan dengan lobak merah, atau dipanggang di sebuah pucat

No comments:

Post a Comment