Shiso / Perilla L. / siso / frutescens Perilla / Akajiso / Red shiso / Green shiso / Aoba / aojiso
Shiso adalah genus dari ramuan tahunan yang merupakan anggota dari keluarga mint, Lamiaceae. hidup dalam iklim ringan banyak di temui di jepun
Ada dua kelainan berdaun iaitu hijau dan ungu-berdaun yang umumnya diakui sebagai spesies berasingan oleh ahli botani
Shiso tanaman dengan membentuk daun, batang dan biji, Shiso memiliki daun bergerigi
Daun nya pedas dan menyengat,minyak dari daun esenstial Shiso memberikan rasa yang kuat dibandingkan dengan mint atau jintan. Shiso ini dianggap kaya akan mineral dan vitamin, mempunyai sifat anti-inflamasi dan membantu memelihara dan mensterilkan makanan lain.
Shiso juga dikenali sebagai mint ungu, Lemon Basil Leaves ,adalah ahli dari keluarga mint
Shiso telah banyak naturalisasi di Amerika Syarikat dan sebahagian Kanada, dari Texas dan Florida utara ke Connecticut dan ke Ontario, dan barat ke Nebraska
Nama Jepun untuk shiso aojiso hijau Orang Jepun, khususnya, menggunakan shiso untuk pelbagaikan warna merah untuk umeboshi dan acar halia. biji Perilla merupakan sebahagian penting daripada tujuh rempah-rempah yang terkenal dari Jepun, yang berasal lebih dari 300 tahun yang lalu di Kyoto
Di jepun shiso sering di makan dengan sashimi (ikan mentah dihiris) atau dipotong nipis dalam salad, spaghetti,hidangan daging dan ikan
shiso juga digunakan sebagai ramuan beraroma dalam pelbagai masakan, bahkan sebagai topping pizza (awalnya ini digunakan sebagai pengganti Lemon Basil Leaves ). Pada musim panas tahun 2009, Pepsi Jepun menerbitkan sebuah minuman rasa baru bermusim, Pepsi Shiso
Jenis Red shiso ini digunakan untuk mewarnai umeboshi (pickled ume) merah atau digabungkan dengan pasta ume di sushi untuk membuat umeshiso maki
Shiso secara tradisional digunakan dalam perubatan China dan telah ditunjukkan untuk meringankan gejala flu biasa
di China Shiso digoreng dengan minyak dengan bawang putih atau halia, dan dimakan sebagai hidangan dengan makanan
minyak diekstrak dari biji shiso, digunakan untuk membuat kuih boleh digunakan sebagai makanan haiwan. minyak Shiso memiliki rasa yang kaya dan aroma menyerupai minyak bijan namun sedikit gelap, minyak Shiso merupakan sumber yang sangat kaya dengan asid lemak omega-3 asid alfa-linolenat.
benih Shiso boleh dimasak dengan makan, panggang, dilumatkan untuk meningkatkan rasa atau dicampur dengan bijan dan garam
Daun Shiso, kaya akan kalsium dan zat besi
Daun Shiso digunakan untuk paste, pewarna, acar dan garnishing,salad dan nasi
daun Shiso sering melilit sushi atau dihidangkan dengan "sashimi" sebagai hiasan. Shiso juga ditambah ke sup, tempura manakala koki Jepun menambah Shiso merah untuk hidangan dadih tauhu atau kacang atau menggunakannya membungkus potongan daging
No comments:
Post a Comment