chokeberries / Aronia / chokeberry /Aronia arbutifolia (L.) Pers. /
chokeberry jenis daun semak dalam keluarga Rosaceae , asal dari timur Amerika Utara . chokeberry yang sering dijumpai di hutan basah dan lembap
chokeberry ditanam sebagai tanaman hias dan juga kerana nilai chokeberry sangat tinggi dalam sebatian pigmen antioksidan, seperti anthocyanins.
Nama "chokeberry" berasal dari astringency dari buah-buahan yang dapat dimakan mentah.chokeberry boleh digunakan untuk membuat wain, , syrup, jus, teh
Buah yang dimakan oleh burung (burung tidak terasa astringency dan memakan mereka mudah), yang kemudian menyebarkan benih dari sisa makanan dan najis
chokeberry juga tinggi dalam sebatian pigmen antioksidan, seperti anthocyanin
Daun chokeberry adalah alternatif, sederhana, bewrna hijua,lebar tirus dan tajam di hujungnya di musim gugur daun berubah warna merah tebal dan bertompok Trikoma Dark pada permukaan pelepah daun
bunga chokeberry sangat kecil, dengan 5 kelopak dan 5 sepal, dan dihasilkan dari 10-25 tangkai Hypanthium adalah berbentuk tajam. buah chokeberry bertangkai kecil, berzat, dan sangat pahit
Di Amerika Utara bahagian timur, ada dua spesies yang terkenal, chokeberry merah dan chokeberry hitam, ditambah chokeberry ungu yang asal ini merupakan hibrid dari keluarga yang sama
chokeberry Merah, Aronia arbutifolia (Photinia pyrifolia), tumbuh untuk 2-4m tinggi, jarang sampai dengan 6 m. Daun 5-8cm lebar dan padat di bawah di bawah. Bunganya putih atau pink pucat, 1cm lebar, dengan sepal kelenjar. Buah merah, 4-10mm lebar, bertahan dalam musim sejuk
chokeberry Hitam, Aronia melanocarpa (Photinia melanocarpa), cenderung lebih kecil, jarang melebihi 1m tinggi, dan bercambah dengan mudah dengan akar yang kuat. Daun lebih kecil, tidak lebih dari 6-cm, dengan kelenjar terminal pada gigi daun ,Bunga-bunga berwarna putih, lebar 1,5 cm, dengan sepal . Buah berwarna hitam, 6-9mm luas, tidak bertahan dalam musim sejuk
chokeberry Ungu, prunifolia Aronia (Photinia floribunda)ternyata berasal sebagai hibrid daripada chokeberries hitam dan merah, tapi mungkin lebih tepat dianggap sebagai spesies yang berbeza,walaupun dari keluarga yang sama mempunyai daun lebar dan bergigi di hujung. Sedikit atau tidak ada kelenjar yang hadir pada permukaan bunga. Buah ini berwarna ungu tua sampai hitam, 7-10mm lebar, tidak bertahan dalam musim sejuk
chokeberry tahan terhadap kekeringan, serangga, pencemaran, dan penyakit. Beberapa kultivar telah dibangunkan untuk penanaman taman, termasuk A. arbutifolia, 'Brilliant' dipilih untuk warna daun merah tua yang menarik. 'Viking' A. melanocarpa dan 'Nero' dipilih untuk buah yang lebih besar sesuai untuk pembuatan wain dan sebagainya, dan kerana chokeberry adalah hanya satu tanaman yang diperlukan untuk menghasilkan buah
Juice dari buah ini adalah zat dan tidak manis, tetapi quality vitamin C dan antioksidan. Berry boleh digunakan untuk membuat wain, syrup, jus, dan teh
Dalam chokeberry aronia Digunakan dalam campuran jus massa dipasarkan untuk warna dan antioksidan yang ada pada buahnya
Di Poland chokeberry kering di funakan untuk membuat teh herba . Teh biasanya di campurkan dengan bahan lebih beraroma lain termasuk blackcurrant,chokeberry juga digunakan sebagai bahan perasa atau pewarna untuk minuman atau yogurt
Dalam chokeberry aronia Digunakan dalam campuran jus massa dipasarkan untuk warna dan antioksidan yang ada pada buahnya
Di Poland chokeberry kering di funakan untuk membuat teh herba . Teh biasanya di campurkan dengan bahan lebih beraroma lain termasuk blackcurrant,chokeberry juga digunakan sebagai bahan perasa atau pewarna untuk minuman atau yogurt
Buah merah chokeberry adalah lebih sesuai dan boleh dimakan mentah. Memiliki rasa manis daripada spesies hitam dan digunakan untuk membuat mentega
melanocarpa Aronia (chokeberry hitam) telah menarik minat saintifik kerana ungu pigmentasi nya, warna hitam yang timbul dari isi padat phytochemical fenolik, terutama anthocyanins. Total kandungan antosianin chokeberry adalah 1480 mg per 100 g buah segar, dan konsentrasi proantosianidin adalah 664 mg per 100 g. Kedua-dua nilai adalah salah satu yang tertinggi yang diukur pada tumbuhan sampai saat ini.
kandungan yang kaya antioksidan chokeberry mungkin bermanfaat sebagai pencegahan diet untuk mengurangkan risiko penyakit yang disebabkan oleh tekanan oksidatif. Di antara model bawah penilaian di mana hasil awal menunjukkan manfaat anthocyanin chokeberry adalah kanser kolorektal, penyakit kardiovaskular, keradangan kronik, gangguan mukosa (ulkus peptikum), radang mata (uveitis) dan kegagalan fungsi hati.
No comments:
Post a Comment