acai berry / Euterpe oleracea / Telapak Acai /
acai berry adalah jenis pohon palm dalam genus Euterpe ditanamkan untuk buah-buahan,Nama acai berry berasal dari Eropah adaptasi dari kata Tupian ïwasa'i, ' buah yang menangis atau mengusir air'.
Permintaan global untuk buah telah berkembang pesat dalam beberapa tahun terakhir, dan Acai sekarang ditanamkan untuk tujuan terutama.
acai berry antara lapan spesis asli Amerika Tengah dan Selatan, dari Belize selatan ke Brazil dan Peru, terutama tumbuh di tanah lembap dan dataran banjir. pokok Acai yang tinggi, batang pokok 15-30 meter, dengan daun menyirip sampai 3 meter panjang.
Permintaan global untuk buah telah berkembang pesat dalam beberapa tahun terakhir, dan Acai sekarang ditanamkan untuk tujuan terutama.
acai berry antara lapan spesis asli Amerika Tengah dan Selatan, dari Belize selatan ke Brazil dan Peru, terutama tumbuh di tanah lembap dan dataran banjir. pokok Acai yang tinggi, batang pokok 15-30 meter, dengan daun menyirip sampai 3 meter panjang.
buahnya, kecil, bulat, buah berbiji hitam-ungu sekitar 1 inch (25 mm) di keliling, mirip dalam penampilan tetapi lebih kecil daripada anggur dan dengan pulp kurang, dihasilkan dalam tangkai bercabang daripada 500-900 buah. Dua tanaman buah yang dihasilkan setiap tahun. Buah ini memiliki biji tunggal yang besar sekitar 0,25-0,40 inci (7-10 mm) di diameter.
kulit dari buah matang adalah warna ungu, atau hijau, bergantung pada jenis Acai .
isi acai berry ini lembik dan tipis, dengan ketebalan konsisten 1 mm atau kurang. Ini mengelilingi kulit tebal dan keras, yang mengandungi biji dengan embrio kecil dan jus berlimpah.
kulit dari buah matang adalah warna ungu, atau hijau, bergantung pada jenis Acai .
isi acai berry ini lembik dan tipis, dengan ketebalan konsisten 1 mm atau kurang. Ini mengelilingi kulit tebal dan keras, yang mengandungi biji dengan embrio kecil dan jus berlimpah.
Acai berry dituai sebagai makanan. Dalam kajian daripada tiga penduduk Caboclo tradisional di Amazon Brazil, Acai berry digambarkan sebagai jenis tumbuhan yang paling penting kerana buah membuat sebuah komponen utama dari makanan mereka, sampai dengan 42% dari jumlah keseluruhan suapan makanan berat.
Di negara utara Pará, Brazil, Acai berry secara tradisional disajikan di labu disebut "cuias" dengan tapioka dan, bergantung pada keutamaan tempatan, dapat dikonsumsi baik masin atau manis (gula, rapadura, dan madu dikenali untuk digunakan dalam campuran).
Acai berry telah menjadi popular di Brazil selatan dimana itu digunakan sejuk sebagai Acai na tigela ("Acai dalam mangkuk"), kebanyakan dicampur dengan minyak granola
Di negara utara Pará, Brazil, Acai berry secara tradisional disajikan di labu disebut "cuias" dengan tapioka dan, bergantung pada keutamaan tempatan, dapat dikonsumsi baik masin atau manis (gula, rapadura, dan madu dikenali untuk digunakan dalam campuran).
Acai berry telah menjadi popular di Brazil selatan dimana itu digunakan sejuk sebagai Acai na tigela ("Acai dalam mangkuk"), kebanyakan dicampur dengan minyak granola
Acai berry ini. juga banyak digunakan di Brazil sebagai ais krim atau jus. jus Acai berry juga telah digunakan dalam minuman keras Sejak 1990-an jus Acai berry dan ekstrak digunakan secara global dalam campuran pelbagai jus, smoothies, soda, dan minuman lain
Acai berry telah dipasarkan sebagai suplemen makanan. Syarikat menjual produk Acai berry dalam bentuk tablet, jus, smoothies, yoghurt, minuman serbuk instan, dan buah
Quackwatch mencatatkan bahawa "jus Acai berry hanya memiliki antioksidan-kurang daripada anggur Concord, blueberry, dan jus ceri hitam, tapi lebih dari cranberry, jeruk, dan jus epal." Sejauh mana polifenol sebagai antioksidan makanan boleh meningkatkan kesihatan tidak diketahui kerana tidak ada bukti kuat menunjukkan adanya peranan antioksidan untuk polifenol in vivo,
Selain penggunaan buah sebagai makanan atau penyedap dalam tequila, Acai berry mempunyai penggunaan komersial yang lain. Daun nya akan dibuat menjadi topi, tikar, bakul, sapu dan atap rumah, dan batang kayu, tahan terhadap hama, pembinaan bangunan. batang kayu boleh diproses untuk menghasilkan mineral
Acai berry telah dipasarkan sebagai suplemen makanan. Syarikat menjual produk Acai berry dalam bentuk tablet, jus, smoothies, yoghurt, minuman serbuk instan, dan buah
Quackwatch mencatatkan bahawa "jus Acai berry hanya memiliki antioksidan-kurang daripada anggur Concord, blueberry, dan jus ceri hitam, tapi lebih dari cranberry, jeruk, dan jus epal." Sejauh mana polifenol sebagai antioksidan makanan boleh meningkatkan kesihatan tidak diketahui kerana tidak ada bukti kuat menunjukkan adanya peranan antioksidan untuk polifenol in vivo,
Selain penggunaan buah sebagai makanan atau penyedap dalam tequila, Acai berry mempunyai penggunaan komersial yang lain. Daun nya akan dibuat menjadi topi, tikar, bakul, sapu dan atap rumah, dan batang kayu, tahan terhadap hama, pembinaan bangunan. batang kayu boleh diproses untuk menghasilkan mineral
No comments:
Post a Comment