Broad Bean / Vicia faba / fava Bean / Bean Field / Bell Bean / Tic Bean / kacang parang
adalah spesies kacang (Fabaceae) berasal dari Afrika utara dan barat daya Asia, dan secara luas ditanamkan di tempat lain
tanaman ini tegak antara 0,5-1,7 m, dengan batang gemuk Daun panjang 10-25 cm, menyirip dengan 2-7 helai
dan warna hijau muda Bunga-bunga 1-2,5 cm, dengan lima kelopak, bewarna putih tompok hitam Buah ini menpunayi pod kulit yang luas, hijau-coklat kehitaman, dengan permukaan berbulu halus padat , kacang nya 50-10 cm panjang dan diameter 1 cm, Setiap kacang mengandungi 3-8 biji; bulat kepada lonjong dan diameter 50-10 mm pada tanaman liar, biasanya rata dan sampai 20-25 mm, 15 mm lebar dan tebal 50-10 mm di kultivar makanan.
tanaman ini tegak antara 0,5-1,7 m, dengan batang gemuk Daun panjang 10-25 cm, menyirip dengan 2-7 helai
dan warna hijau muda Bunga-bunga 1-2,5 cm, dengan lima kelopak, bewarna putih tompok hitam Buah ini menpunayi pod kulit yang luas, hijau-coklat kehitaman, dengan permukaan berbulu halus padat , kacang nya 50-10 cm panjang dan diameter 1 cm, Setiap kacang mengandungi 3-8 biji; bulat kepada lonjong dan diameter 50-10 mm pada tanaman liar, biasanya rata dan sampai 20-25 mm, 15 mm lebar dan tebal 50-10 mm di kultivar makanan.
Broad Bean memiliki tradisi panjang dalam penanaman pertanian Dunia Lama, yang ada di antara tanaman yang paling kuno dalam penanaman dan juga antara yang paling mudah untuk tumbuh. Hal ini dipercayai bahawa seiring dengan lentil, kacang polong, dan buncis, mereka menjadi sebahagian daripada diet Mediterranean timur di sekitar 6000 SM atau lebih awal. Mereka masih sering ditanam sebagai tanaman penutup untuk mengelakkan hakisan, kerana mereka boleh selama musim dingin dan kerana sebagai leguminosa, mereka memperbaiki nitrogen dalam tanah. Umumnya tanaman ini ditanamkan boleh diserang oleh penyakit cendawan, seperti karat (Uromyces viciae-fabae) dan spot coklat (Botrytis fabae).
Broad kacang dimakan saat masih muda dan lembut, membolehkan nya di tanam untuk memulakan seawal tengah musim bunga
tanaman bermula di bawah kaca atau over-musim sejuk di lokasi yang dilindungi, tapi bahkan maincrop ditaburkan di awal musim bunga akan siap dari pertengahan sampai akhir musim panas
tanaman bermula di bawah kaca atau over-musim sejuk di lokasi yang dilindungi, tapi bahkan maincrop ditaburkan di awal musim bunga akan siap dari pertengahan sampai akhir musim panas
Daun muda tanaman juga boleh dimakan baik mentah atau dimasak seperti bayam.
Broad Bean boleh digoreng, menyebabkan kulitnya terbelah, dan kemudian di tabur garam atau di jadukab bumbu untuk menghasilkan makanan ringan penyediaan ini popular di China, Colombia, Peru (habas salak), Mexico (habas con chili) dan di Thailand (di mana nama mereka bererti "kacang-mulut terbuka").
Broad Bean boleh digoreng, menyebabkan kulitnya terbelah, dan kemudian di tabur garam atau di jadukab bumbu untuk menghasilkan makanan ringan penyediaan ini popular di China, Colombia, Peru (habas salak), Mexico (habas con chili) dan di Thailand (di mana nama mereka bererti "kacang-mulut terbuka").
Dalam Masakan Sichuan China, broad beans dipadukan dengan soya dan cili pedas untuk menghasilkan suatu pasta kacang fermentasi disebut Doubanjiang.
Di sebahagian besar negara-negara Arab, broad beans digunakan untuk hidangan sarapan disebut medames FUL.
Di sebahagian besar negara-negara Arab, broad beans digunakan untuk hidangan sarapan disebut medames FUL.
Di Colombia broad beans yang sering digunakan secara keseluruhan dalam sup sayuran. broad beans masin di jadikan snack popular di banyak negara Latin
Di Iran broad beans ditanamkan di bahagian tengah Iran. Kota Kashan mempunyai pengeluaran tertinggi broad beans dengan high quality dalam hal rasa, memasak tempoh dan warna. Namun, broad beans memiliki musim yang sangat pendek (kira-kira dua minggu) musim biasanya di tengah musim bunga
Biji kering broad beans boleh dimasak dengan nasi, yang merupakan salah satu hidangan paling terkenal di Iran disebut "Baghalee Polo (Parsi: باقالی پلو)" yang bermaksud nasi dengan broad beans. Di Iran broad beans dimasak, disajikan dengan lada dan garam dan dijual di jalan-jalan di musim sejuk. Makanan ini juga sedia diawetkan dalam tin
Biji kering broad beans boleh dimasak dengan nasi, yang merupakan salah satu hidangan paling terkenal di Iran disebut "Baghalee Polo (Parsi: باقالی پلو)" yang bermaksud nasi dengan broad beans. Di Iran broad beans dimasak, disajikan dengan lada dan garam dan dijual di jalan-jalan di musim sejuk. Makanan ini juga sedia diawetkan dalam tin
Dimana saya bisa mendapatkan bibitnya
ReplyDeletesalam tuan..dimana saya boleh dapatkan kacang parang jenis vicia faba??harap tuan dapat membantu... akmal 0175387262
ReplyDelete