Pages

Thursday, August 5, 2010

Stevia / Stevia rebaudiana / sweetleaf

Stevia / Stevia rebaudiana / Tian ju - Bunga manis / sweetleaf / Parani Madhu / amaha sutebia /  rumput manis


Stevia adalah genus dari sekitar 240 spesies dari tumbuh-tumbuhan dan semak-semak dalam keluarga bunga matahari ( Asteraceae )

tumbuh asli subtropis dan tropika daerah dari barat Amerika Utara ke Amerika Selatan

 Spesies Stevia rebaudiana, umumnya dikenali sebagai sweetleaf, daun manis, sugarleaf, atau hanya Stevia, yang banyak ditanam untuk daun manis.

Daun boleh dimakan segar, atau dimasukkan ke dalam teh dan makanan.

 Sebagai pemanis dan pengganti gula , Stevia mempunyai permulaan lebih lambat dan tempoh yang lebih lama daripada gula , walaupun beberapa ekstrak yang mungkin mempunyai pahit atau licorice -seperti aftertaste pada kepekatan tinggi.

Dengan ekstrak yang mengandungi sampai 300 kali kemanisan gula, Stevia telah mendapat perhatian dengan kenaikan permintaan rendah karbohidrat , gula rendah makanan alternatif.

Stevia bervariasi dari satu negara ke negara. Di beberapa negara,Stevia sedia sebagai pemanis selama beberapa dekad atau abad, contohnya, Stevia digunakan secara meluas sebagai pemanis di Jepun di mana telah sedia selama beberapa dekad.


namun di beberapa negara, Stevia dihadkan atau dilarang.

Pada awal 1970-an, Jepun bermula penanaman Stevia sebagai alternatif pemanis buatan seperti siklamat dan sakarin , yang dipercayai karsinogen di dalam daun tersebut , ekstrak air daun, dan steviosides ditulen dan digunakan sebagai pemanis. Kerana syarikat Jepun Morita Kagaku Kogyo Co, Ltd menghasilkan Stevia pemanis komersial pertama di Jepun pada tahun 1971Jepun telah menggunakan Stevia dalam produk makanan, minuman ringan (termasuk Coca Cola ), dan untuk jadual digunakan

Hari ini, Stevia ditanamkan dan digunakan dalam makanan di tempat lain di Asia Timur, termasuk di China (sejak 1984), Korea , Taiwan , Thailand , dan Malaysia
 Selama berabad-abad, para Guaraní suku dari Paraguay , Bolivia dan Brazil yang digunakan Stevia, yang mereka sebut ka'a imata ("ramuan manis"), sebagai pemanis dalam Yerba mate dan teh ubat untuk mengubati rasa panas dan penyakit lain

 Di negara-negara lain masalah kesihatan, dan kontroversi politik telah menyekat penghasilan nya, misalnya, Amerika Syarikat dilarang menanam Stevia di awal 1990-an kecuali dicap sebagai suplemen, tetapi pada tahun 2008 diluluskan rebaudioside-A ekstrak sebagai makanan aditif.  Selama bertahun-tahun, jumlah negara-negara di mana terdapat Stevia sebagai pemanis telah meningkat.

Kajian perubatan juga menunjukkan manfaat dari Stevia dalam mengubati obesiti dan tekanan darah tinggi . Kerana Stevia mempunyai kesan yang boleh diabaikan pada glukosa darah , itu adalah menarik sebagai pemanis alami untuk orang-orang di karbohidrat diet-dikawal.

No comments:

Post a Comment