sambal tumis ikan bilis dan petai
bahan
6 papan petai,keluarkan isi nya,di belah dua dan di rendam
1 mangkuk kecil ikan bilis kering di bersihkan supaya hilang masin
40 tangkai cili kering di kisar halus
1 mangkuk kecil perahan air asam jawa asingkan pekat dan cair
bahan kisar
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
perasa
method
ikan bilis di goreng sehingga garing dan ketepikan
tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau,masukan kan cili kisar,goreng hingga garing agar cili masak sempurna
masukan petai yang telah di bersihkan gaul mesra,masukan perahan air asam jawa,mauk kan yang pekat dahulu,gaul mesra jika kuat agak pekat masukan sedikit lagi perahan air asam jawa yang cair
perasakan dengan garam,biarkan sambal mendidih kemudian barulah di masukan ikan bilis,gaul mesra dan hidangkan
sambal ni permintaan dari ibu kita,dari singapore dia order.makan dengan ikan masin sedap nih
bahan
6 papan petai,keluarkan isi nya,di belah dua dan di rendam
1 mangkuk kecil ikan bilis kering di bersihkan supaya hilang masin
40 tangkai cili kering di kisar halus
1 mangkuk kecil perahan air asam jawa asingkan pekat dan cair
bahan kisar
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
perasa
method
ikan bilis di goreng sehingga garing dan ketepikan
tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau,masukan kan cili kisar,goreng hingga garing agar cili masak sempurna
masukan petai yang telah di bersihkan gaul mesra,masukan perahan air asam jawa,mauk kan yang pekat dahulu,gaul mesra jika kuat agak pekat masukan sedikit lagi perahan air asam jawa yang cair
perasakan dengan garam,biarkan sambal mendidih kemudian barulah di masukan ikan bilis,gaul mesra dan hidangkan
sambal ni permintaan dari ibu kita,dari singapore dia order.makan dengan ikan masin sedap nih
No comments:
Post a Comment