Pages

Friday, July 16, 2010

resepi sambal tumis ikan bilis dan petai

sambal tumis ikan bilis dan petai

bahan

6 papan petai,keluarkan isi nya,di belah dua dan di rendam
1 mangkuk kecil ikan bilis kering di bersihkan supaya hilang masin
40 tangkai cili kering di kisar halus
1 mangkuk kecil perahan air asam jawa asingkan pekat dan cair

bahan kisar
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
perasa

method

ikan bilis di goreng sehingga garing dan ketepikan

tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau,masukan kan cili kisar,goreng hingga garing agar cili masak sempurna

masukan petai yang telah di bersihkan gaul mesra,masukan perahan air asam jawa,mauk kan yang pekat dahulu,gaul mesra jika kuat agak pekat masukan sedikit lagi perahan air asam jawa yang cair

perasakan dengan garam,biarkan sambal mendidih kemudian barulah di masukan ikan bilis,gaul mesra dan hidangkan


 sambal ni permintaan dari ibu kita,dari singapore dia order.makan dengan ikan masin sedap nih

No comments:

Post a Comment