Pages

Friday, July 16, 2010

resepi gulai lemak cili padi ketam

gulai lemak cili padi ketam

bahan

1 kilo ketam bunga di bersihkan - kira kira 4 ekor
1 biji kelapa asingkan santan cair dan santan pekat
1 keping asam gelugur kering
2 helai daun kunyit
2 btg serai di ketuk

bahan kisar
25 biji cili padi kampung
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

method
masukan bahan kisar dan santan cair ke dalam periuk didihkan perlahan

masukan ketam dan serai gaul mesra
kemudian masukan daun kunyit yang telah disiat dan asam gelugur

perasakan kuah dengan garam
akhir sekali masukan santan pekat,kacau selalu agar santan tidak berketul,setelah mendidih tutup api dan hidangkan


gulai kalau masukan daun kunyit memang wangi dan menarik

1 comment: