Pages

Saturday, July 31, 2010

kale / kubis / borecole

kale / kubis / borecole

kale / borecole nama kemungkinan besar berasal dari boerenkool Belanda (petani kubis)
Kale atau borecole adalah bentuk kubis (Brassica oleracea Acephala Group), hijau atau ungu, di mana pusat daun tidak membentuk kepala. Ini dianggap lebih dekat dengan kubis liar dari bentuk yang paling jinak. Brassica oleracea spesies yang mengandungi pelbagai sayuran, termasuk brokoli, kembang kol, collard hijau, dan brussels sprout. Kumpulan kultivar Acephala juga termasuk sayuran musim bunga dan collard hijau, yang sangat mirip secara genetik

Kale ini dianggap sebagai sayur sangat berkhasiat dengan sifat antioksidan kuat; kale dianggap anti-inflamasi
Kale sangat tinggi di beta karoten, vitamin K, vitamin C, lutein, zeaxanthin, dan cukup kaya akan kalsium.
Kale, seperti brokoli dan brassicas lain, mengandungi sulforaphane (terutama ketika cincang atau giling), bahan kimia yang diyakini memiliki sifat anti-kanser yang kuat


Di Belanda sangat sering digunakan dalam hidangan stamppot musim sejuk dan dianggap sebagai salah satu makanan tradisional negara itu, yang disebut Boerenkool.

Dalam kale Ireland dicampur dengan kentang tumbuk untuk membuat colcannon hidangan tradisional. Hal ini popular di Halloween bila kadang-kadang disajikan dengan sosej. syiling kecil kadang-kadang tersembunyi di dalam sebagai hadiah.

Sup Portugis tradisional, caldo verde, menggabungkan bubur kentang, potong dadu kale, minyak zaitun, pati, dan, secara umum, diiris dimasak sosej pedas. Di bawah nama couve, kale juga popular di Brazil, di caldo verde, atau sebagai hidangan sayur, sering dimasak dengan Carne Seca (diparut daging lembu kering). Ketika cincang dan kacau-goreng, couve menyertai hidangan kebangsaan Brazil, Feijoada.


Di Afrika Timur, itu merupakan unsur penting dalam membuat sup untuk ugali, yang hampir selalu makan dengan kale. Kale juga dimakan di seluruh Afrika tenggara, di mana biasanya direbus dengan santan dan kacang tanah dan dihidangkan dengan nasi atau jagung rebus.

kale di sebut sebagai kubis hias

Kale merupakan sumber yang sangat baik daripada besi, kalsium, vitamin C, vitamin K dan karotenoid (yang mempunyai vitamin A). Di Jepun, jus kale (dikenali sebagai aojiru) adalah suplemen diet yang popular.

1 comment: