Pages

Wednesday, June 23, 2010

walnut /


Walnut / longevity fruit / Juglans
ialah pokok berdaun luruh  dalam keluarga Juglandaceae berasal dari Balkans di tenggara Eropah, barat daya & tengah Asia hingga ke Himalaya  dan barat daya China. Spesies ini ditanam secara meluas untuk mendapatkan kacangnya  yang enak

Perkataan walnut berasal dari Bahasa Inggeris Lama wealhhnutu, bermaksud "kacang asing", wealh bermaksud "asing" (wealh serupa dengan istilah Welsh dan Vlach; lihat *Walha dan Sejarah istilah Vlach)
Walnut digelar sedemikian kerana ia diperkenalkan daripada Gaul dan Itali. Nama Latin untuk walnut adalah nux Gallica, kacang "Gallic".

Orang Cina menyebut walnut sebagai Longevity fruit. Bukan semata-mata kerana pokoknya boleh berumur beberapa ratus tahun, tapi kerana walnut secara kultural termasuk salah satu makanan untuk mencapai umur panjang.

pokok Walnut sejenis spesies yang sangat perlukan cahaya yang mendapat manfaat dari perlindungan dari angin. Walnut juga sangat tahan lasak semasa kemarau


Ada 4 jenis walnut. Walnut Hitam (J. nigra) yang warnanya lebih gelap,spesies ini biasa di tempat asalnya di timur Amerika Utara
Kacangnya boleh dimakan, tetapi isirongnya lebih kecil dan mempunyai kulit yang sangat keras, dan tidak ditanam secara menyeluruh bagi pengeluaran kacang. Kayunya terutama sekali amat bernilai.



Butternut (J. cinerea) juga berasal dari timur Amerika Utara, di mana ia sekarang ini merupakan spesies yang terancam oleh penyakit butternut, disebabkan oleh kulat Sirococcus clavigignenti. Panjang daunnya 40–60 cm, buahnya berbentuk bujur, kulitnya mempunyai rabung yang tinggi dan isirongnya sangat tinggi lemak.
ia sering juga disebut white walnut. Butter nut lebih berminyak dan rasanya lebih manis daripada jenis yang lain.

Walnut Hitam Hinds  (J. hindsii) berasal dari utara California, di mana ia digunakan secara meluas secara komersil untuk pembiakan pokok J. regia. Kulit walnut hitam Hinds tidak mempunyai alur yang dalam seperti ciri kacang walnut hitam (J. nigra).

Walnut Jepun (J. ailantifolia) serupa seperti walnut Butternut, dibezakan oleh daun yang lebih besar sepanjang 90 cm dan kacangnya bulat (bukan bujur). Kepelbagaian cordiformis, seringnya dipanggil hatikacang mempunyai kacang berbentuk hati; nama biasa keperlbagaian ini menjadi sumber kepada nama keratan Cardiocaryon.

Walnut mengandungi 60 % lemak dan 20 % protein. Sebagian besar kandungan lemaknya adalah lemak sihat iaitu omega-3
dengan mengamalkan makan  segenggam walnut setiap hari, yang mengandungi 2 gram omega-3, dapat mencegah serangan jantung.

di dalam  walnut juga disimpan magnesium ,pada walnut juga didapati asid ellagat, jenis flavonoid yang dapat menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. selain Fitosterol yang berperanan sebagai pelindung jantung, serta memperkuat paru-paru dan ginjal. Kandungan seratnya yang tingi membantu gerak peristaltik usus besar

No comments:

Post a Comment