siput sudu / kupang / remis / mussels /
merupakan sejenis famili kerang iaitu dwicangkerang yang boleh dimakan. Siput sudu boleh dijumpai di kawasan air tawar seperti tasik dan sungai dan juga di kawasan pasang surut di pinggir laut di seluruh dunia.
Melalui arkeologi, dapat diketahui bahawa manusia telah lama menjadikan siput sudu sebagai satu sumber makanan. Hari ini, siput sudu laut merupakan sejenis makanan laut yang popular, terutamanya di Belanda dan Belgium, di mana ia biasanya dimakan bersama kentang goreng atau jejari kentang.
Melalui arkeologi, dapat diketahui bahawa manusia telah lama menjadikan siput sudu sebagai satu sumber makanan. Hari ini, siput sudu laut merupakan sejenis makanan laut yang popular, terutamanya di Belanda dan Belgium, di mana ia biasanya dimakan bersama kentang goreng atau jejari kentang.
Di Itali pula, siput sudu biasa dimakan bersama makanan laut lain atau dimasukkan ke dalam pasta.
Di Turki, siput sudu akan digoreng dengan tepung dan dimakan dengan kebab ('midye tava') atau dimakan sejuk bersama nasi ('midye dolma'). Siput sudu juga selalu dimakan dengan alkohol (selalunya dengan with 'raki' atau bir).
Di Turki, siput sudu akan digoreng dengan tepung dan dimakan dengan kebab ('midye tava') atau dimakan sejuk bersama nasi ('midye dolma'). Siput sudu juga selalu dimakan dengan alkohol (selalunya dengan with 'raki' atau bir).
siput sudu air tawar kekal mendiami tasik, sungai, terusan dan sungai di seluruh dunia kecuali di daerah kutub,siput sedut memerlukan sumber konsisten sejuk, air bersih. siput sudu lebih suka air dengan kandungan mineral yang cukup besar, dengan menggunakan kalsium karbonat untuk membina cengkerang mereka.
siput sudu ditanamkan secara meluas di New Zealand, di mana kaedah yang paling biasa adalah untuk melampirkan siput sudu untuk tali yang digantung tali back-tulang yang disokong oleh plastik besar terapung
siput sudu merupakan sumber protein yang baik.
No comments:
Post a Comment