Pages

Monday, June 14, 2010

orange / limau

orange / limau


buah oren berbentuk bulat berwarna hijau jingga tumbuh di pokok yang boleh mencapai 10 meter tinggi

pokok oren memiliki daun hijau gelap berkilau dan bunga-bunga putih kecil dengan lima kelopak. Bunga bau yang sangat manis yang menarik banyak lebah .

pokok di katakan pertama kali di jumpa di asia tetapi sekarang pokok nya di tanam di seluruh dunia dengan berbagai variasi
buah oren memiliki lebih dari 10 ulas,mengandungi jus yang masam dan sedikit manis,terdapat juga biji berwarna putih yang boleh di semai 

di dalam setiap buah oren mengandungi banyak khasiat yang baik bagi kesihatan dan pencegahan penyakit. Selain sangat kaya dengan vitamin dan mineral, ia juga mengandungi serat makanan yang sangat
yang sangat diperlukan oleh tubuh bagi pertumbuhan dan perkembangan tubuh badan yang normal. Malah, khasiat yang terkandung di dalamnya juga membantu menurunkan risiko terkena beberapa jenis penyakit kronik seperti penyakit kardiovaskular dan kanser.


Selain merupakan sumber vitamin C yang baik, buah yang juga mengandungi karbohidrat, postasium, folat, kalsium, thiamin, niasin, vitamin B6, fosforus, magnesium, iron, riboflavin dan asid pantotenik ini juga sangat rendah kalori. Ini bermakna, ia selamat dimakan oleh mereka yang sedang berdiet. Sebiji oren segar bersaiz sederhana cuma mengandung 60 – 80 kcal kalori.

oren juga mengandungi karbohidrat, sederhana yang terdiri daripada fruktosa, glukosa, dan sukrosa. Karbohidrat kompleksnya berupa serat makanan yang baik,Serat makanan ini akan mengikat khasiat-khasiat yang larut di dalam air sehingga dapat memperlambatkan proses pengosongan perut serta proses pencernaan dan penyerapan khasiat makanan. 

ia akan membuatkan perut terasa kenyang lebih lama. Dengan mengambil sebiji oren bersaiz sederhana dalam diet harian, anda memperolehi serat makanan kira-kira 30g. Jumlah ini sudah mencukupi keperluan harian tubuh badan (jumlah yang disarankan ialah sekitar 25 g sehari).
 Antioksidan yang sangat baik dan vitamin C merupakan vitamin yang paling terkenal daripada buah oren. Vitamin mudah larut air ini memainkan peranan dalam proses pembentukan kolagen yang merupakan komponen dasar pembentukan jaringan saraf di dalam tubuh badan. Pembentukan kolagen yang baik sangat diperlukan untuk pembentukan ligamen,kulit, pembuluh darah, dan tulang. Ia juga membantu proses penyembuhan luka.

 Vitamin C juga berperanan dalam proses penyerapan zat besi bukan organik (zat besi yang bukan berasal daripada haiwan) sehingga dapat mencegah dan membantu penyembuhan anemia. Ada juga kajian yang mendapati vitamin C dapat membantu mencegah kerosakan sel akibat aktiviti molekul radikal bebas. Radikal bebas inilah yang boleh mencetuskan pelbagai jenis penyakit.
 Vitamin C yang terkandung di dalam buah oren bukan hanya bermanfaat kepada kesihatan, tetapi juga untuk kecantikan kulit. Ini kerana vitamin C dikenalpasti sebagai agen antioksidan yang sangat kuat dan mampu melawan radikal bebas. Sebagai antioksidan, selain melindungi kulit dari pengaruh buruk radikal bebas, vitamin C juga memperkuatkan sel-sel kulit, sehingga ia lebih cepat memperbaiki jaringan yang rosak. 

Anda juga boleh menikmati segelas (sekitar 225 ml) jus oren pada setiap hari jika tidak mahu makan oren dengan begitu sahaja.

Di Sepanyol, bunga kering digunakan untuk membuat teh
 
Daunnya juga boleh direbus untuk membuat teh
 
Kulit oren boleh dikeringkan dan diperlakukan dengan gula. untuk di jadikan bahan dalam kuih Natal.

Orange mentega disebut "Marmalade". Secara tradisional, dikatakan telah terlebih dahulu dibuat untuk Ratu Mary dari Scotland 
oren type
grapefruit


komkuat orange

mandarine orange
navel orange
 tangarine orange
blood orange
Valencia orange

No comments:

Post a Comment