Pala / Nutmeg / Myristica Fragrans / rou dou kou
Pohon pala merupakan salah satu daripada beberapa spesies pokok dalam genus Myristica. Spesies komersial yang paling penting adalah Myristica fragrans, sebuah pokok berasal Kepulauan Banda di Maluku dari Indonesia
pala di kenali sebagai kacang musky bagi greek dan cyrprus dalam Bahasa Arab disebut Jawzt pala di-Tiyb.
Buah pala sering dijadikan jeruk manakala kulit bijinya pula dijadikan rempah selain di jadikan mentega dan minyak esential
Dalam Masakan Penang , pala dibuat menjadi acar, yang mungkin parut sebagai topping di Penang unik Ais Kacang . Pala juga dicampur (mencipta, hijau segar, rasa tajam dan jus warna putih) atau direbus (menghasilkan banyak manis dan jus coklat) untuk membuat jus Es Pala atau, seperti disebut di Penang Hokkien, "Hau Peng Lau"
Dalam masakan India , pala digunakan dalam banyak manis serta hidangan lazat (terutama di Mughlai masakan )
Di Caribbean, pala sering digunakan dalam minuman seperti Bushwacker, penghilang rasa sakit, dan Barbados rum punch,pala biasanya itu di parut halus dan di taburi di atas minuman.
Minyak pala banyak digunakan dalam perubatan melayu tradisi khususnya untuk mengatasi masalah angin dalam badan,gangguan yang berkaitan dengan sistem saraf dan pencernaan.
No comments:
Post a Comment