Pages

Wednesday, June 16, 2010

nangka / jackfruit

 nangka / jackfruit /Langka /                                                                                           




Nangka merupakan sejenis tumbuhan  yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam. dan berasal dari keluarga Moraceae  
nangka di percayai berasal dari bahagian Selatan dan Asia Tenggara  Ini adalah buah kebangsaan Bangladesh
Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan.  Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara.
nangka telah memainkan peranan penting dalam pertanian India selama berabad-abad.  Penemuan arkeologi di India telah mendedahkan bahawa nangka adalah ditanamkan di India 3.000-6.000 tahun yang lalu.

Nangka adalah salah satu daripada tiga buah kemenangan dari Tamil Nadu bersama-sama dengan mangga dan pisang


Di luar negara asalnya, nangka segar boleh didapati di pasaran-pasaran makanan Asia khususnya di Filipina
Ini sedia tin dalam sirap gula, atau beku,terdapat juga kerepek kering nangka


Di Australia utara, khususnya di Darwin, Australia nangka oleh di dapati sepanjang musim kerana ia di tanam secara besar besar dan meluas
 

di Malaysia buah yang masak dimakan mentah atau dibuat jem, jeli, acar, dodol, pengat atau ditinkan. Isi nangka muda boleh dimasak gulai lemak, kari, kerabu atau direbus sebagai ulam.
biji nya pula di rebus di makan bersama kelapa bersalut gula

isi nangka mempunyai  kandungan zat mineral seperti kalsium, fosforus, natrium dan kalium yang agak tinggi

kayu pokok nangka boleh di gunakan untuk membuat alatan muzik seperti gamelan di Filipina kayu ini di gunakan untuk membuat perahu

antara khasiat nangka

Biji nangka boleh direbus dan dimakan atau dihancurkan menjadi tepung yang boleh dicampur dalam air untuk diminum bagi mengubat penyakit kelebihan hempedu. 


Bijinya juga dipanggang dan dimakan sebagai tonik kelamin.

Biji nya juga direbus dan dimakan sebagai pelawas kencing , buang angin dan juga julap

daun nangka boleh dibakar sehingga menjadi abu dan dicampur dengan minyak kelapa lalu disapu bagi merawat bisul dan sebagai ubat luka.

Akar nangka boleh direbus dan diminum bagi merawat demam panas dan cirit birit.

Buah nangka yang masak boleh dimakan terus bagi menurunkan suhu badan , sebagai julap dan juga tonik.

tetapi ada kita ada juga dengar orang tua tua melarang ibu mengandung memakan nangka kerana di percayai mengandungi banyak angin..tak tahu la kesahihanya






1 comment:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570





    ReplyDelete