Pages

Saturday, May 22, 2010

Wasabi




Wasabi / Wasabia japonica / lobak Jepun



  adalah anggota dari Brassicaceae keluarga, yang merangkumi kubis , lobak , dan mustard
 Dikenali sebagai "lobak Jepun", akar digunakan sebagai rempah-rempah dan mempunyai rasa yang sangat kuat, panas menghasilkan stim yang merangsang lubang hidung lebih dari lidah .


Tanaman ini tumbuh secara semulajadi di sepanjang sungai di tempat tidur lembah sungai pergunungan di Jepun  Ada juga spesies lain yang digunakan, seperti W. koreana  , and W. Koreana, dan W. tetsuigi

Hanya sedikit tempat yang sesuai untuk penanaman wasabi skala besar, dan penanaman sukar bahkan dalam keadaan ideal
Di Jepun, wasabi ditanamkan  di wilayah yang terpilih shj

wasabi memerlukan air yang bersih dan terus mengalir dengan baik





Wasabi biasanya dijual dalam bentuk akar yang  sangat halus dan di parut sebelum digunakan

daun wasabi yang segar juga boleh dimakan dan mempunyai beberapa rasa panas dari akar wasabi.



Wasabi sering dihidangkan dengan sushi atau sashimi

No comments:

Post a Comment