kismis / raisin
Kismis dapat dimakan mentah atau digunakan untuk memasak
Kismis kelainan bergantung pada jenis anggur yang digunakan.
kelainan tanpa biji termasuk Sultana (juga dikenali sebagai "Thompson tanpa biji" di Amerika Syarikat) dan FlameKismis merupakan buah anggur yang sudah dikeringkan.
Kismis manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi (60% daripada berat asal kismis) dan akibat disimpan lama, gula menjadi kristal
Justeru, walau buah kelihatan kecut, kandungan gulanya yang terdiri daripada fruktosa dan glukosa tidak berubah.
kismis mengandungi antioksidan yang dapat melawan bakteria penyebab kerosakan gigi dan gusi.
kismis juga mempunyai banyak khasiat pemakanan, serat, antioksidan, vitamin dan kalium yang merupakan nutrien penting untuk badan
selain mengandungi fiber dan asid tartaric. Ia juga baik untuk kesihatan tulang dalam badan anda.
kismis baik untuk kanak-kanak mendapatkan dapat tenaga yang seimbang dan menyihatkan badan
Dalam Islam, kismis sudah lama disaran untuk pemakanan kanak-kanak kerana ia adalah makanan tambahan yang mampu merangsang minda dalam melahirkan generasi genius.
No comments:
Post a Comment