lobak / radish / Raphanus sativus
adalah sayuran yang dimakan dari ubi
Lobak tumbuh baik di bawah sinar matahari
Secara umum, lobak boleh dikategorikan ke dalam musim panas, musim gugur, musim sejuk, dan berbagai bentuk, warna, dan ukuran, seperti merah, merah muda, putih, hitam atau kuning dengan bulat atau memanjang akar yang dapat tumbuh lebih panjang dari ubi . Ada dunia lobak merah, lobak hitam, lobak daikon, lobak putih ais, dan lobak putih raksasa California.
Lobak kaya asid askorbat , asam folat, dan potasium .Mereka adalah sumber yang baik untuk vitamin B6 , riboflavin , magnesium , tembaga , dan kalsium
Satu cawan hirisan ubi lobak merah mempunyai sekitar 20 kalori , terutama dari karbohidrat
lobak biasanya dimakan mentah, walaupun spesimen tempoh boleh dikukus, isi mentah mempunyai tekstur garing dan pedas, rasa pedas
dalam perubatan
Lobak yang disyorkan sebagai alternatif perubatan untuk berbagai penyakit termasuk batuk kokol , kanser , batuk , ketidakhadaman perut,masalah hati , hempedu masalah, arthritis , batu dalam hempedu , batu ginjal dan penyakit usus
No comments:
Post a Comment