Pages

Saturday, May 29, 2010

corn

Jagung / corn / Zea mays 
 
berasal dari keluarga Gramineae adalah rumput dijinakkan oleh masyarakat adat di Mesoamerika di zaman prasejarah Kemudian tanaman menyebar melalui banyak dari Amerika 

Setelah hubungan dengan Eropah Amerika pada abad 15 dan awal 16-an, peneroka dan pedagang jagung dibawa kembali ke Eropah dan memperkenalkannya ke negara lain melalui perdagangan. 

 Kemampuan untuk tumbuh di iklim yang berbeza, dan penggunaannya sangat dihargai, sehingga tersebar ke seluruh dunia. Sementara beberapa kelainan jagung tumbuh hingga 7 meter,Jagung manis biasanya lebih pendek
Istilah ini berasal dari jagung bentuk Sepanyol dari adat Taino Maiz kata untuk tanaman. Ini adalah istilah yang digunakan di United Kingdom dan Ireland , di mana sekarang biasanya disebut "jagung manis", yang umum sebahagian besar berupa tanaman dikenali orang di sana.
Di luar Kepulauan Inggeris , istilah lain yang umum untuk jagung adalah "jagung".  Ini pada awalnya merupakan istilah bahasa Inggeris untuk tanaman bijirin Di Amerika Utara, ertinya telah dilarang sejak abad ke-19 untuk jagung, seperti yang dipendekkan daripada "jagung India


 jagung juga digunakan sebagai pengganti gandum tepung, untuk membuat roti jagung bakar dan produk lain


selain kaya dengan protein, vitamin B, kalsium, fosforus, zat besi dan mempunyai minyak yang baik untuk kesihatan. Amalan memakan jagung boleh menguatkan tulang, gigi, rambut dan hati. Ia juga boleh menurunkan tekanan darah dan kandungan gula dalam darah, melancarkan pengaliran darah serta melawaskan kencing.
Selain buah jagung, kulit jagung pula berkesan untuk mengatasi kesulitan ketika membuang air kecil. Bulu jagung yang halus merangsang serta melawaskan kencing, menguatkan hati dan menurunkan tekanan darah. 
Caranya ialah dengan merebus semangkuk bulu jagung dan dua gelas air. Biarkan airnya mendidih sehingga airnya kering menjadi kira-kira satu gelas kemudian diminum dua kali sehari. Kulit dan bulu jagung juga digunakan untuk mengubati kudis atau luka yang bernanah. Kulit dan bulu halus jagung itu ditumbuk halus sebelum ditampal pada kudis dan biarkan hingga kering.

No comments:

Post a Comment