Pages

Friday, December 2, 2011

roti canai dan asam pedas ikan tenggiri

 
resepi

roti canai
 
*miko dah postkan July 21, 2010
kali ni miko canai lebih sikit untuk wat roti canai segera

Asam Pedas Ikan Tenggiri

5 kelar ikan tenggiri
4 biji terung di belah empat
sebatang serai di ketuk
4 sudu cili mesin
air asam jawa
5 helai daun limau purut
garam

bahan kisar

2 biji bawang merah
3 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1 inchi halia
1 inchi kunyit

bahan tumbuk kasar

segenggam lada hitam

method

tumis bahan kisar di tumis hingga wangi

masuk kan 4 sudu cili kisar
goreng hingga pecah minyak

masukan ikan,serai dan daun limau purut

kemudian perahan air asam jawa,terpulang pada kepekatan kuah

setelah kuah hampir mendidih masukan lada hitam yg di tumbuk kasar,terung dan sedikit garam

biar kuah mendidih suapaya ikan dan terung benar2 empuk

No comments:

Post a Comment